• $
    • $ Dollar
    • € Euro
    • £ Pounds
  • Zaloguj
  • O nas
  • Oferta – Królewskie Miody
    • Miody tradycyjne
      • Miód gryczany
      • Miód lipowy
      • Miód rzepakowy
      • Miód spadziowy
      • Miód wielokwiatowy
      • Miód wrzosowy
    • Miody z dodatkami
      • Miody z owocami
      • Miody z ziołami i przyprawami
    • Świece pszczele
    • Akcesoria
    • Zestawy prezentowe
    • Zakup hurtowy
  • Blog
  • Przepisy
    • Potrawy mięsne
    • Desery z miodem
  • Sklep z miodem z Podkarpacia
    • Miody tradycyjne
      • Miód akacjowy
      • Miód gryczany
      • Miód lipowy
      • Miód mniszkowy
      • Miód nawłociowy
      • Miód rzepakowy
      • Miód spadziowy
      • Miód wielokwiatowy
      • Miód wrzosowy
      • Miód borówkowy
      • Miód faceliowy
    • Miody z owocami
    • Mini miody
    • Plaster miodu
    • Zestawy upominkowe
    • Świece z wosku pszczelego
    • Pszczela apteka
      • Propolis
      • Pyłek pszczeli
      • Pierzga pszczela
    • Akcesoria
    • Zakupy hurtowe
  • Galeria
  • Kontakt
Logo marki Królewskie Miody

Miody Pitne

Miody Pitne to pra-stare szlacheckie trunki alkoholowe. Były podstawowym napojem na stołach biesiadnych u pospolitej szlachty jak i na królewskich dworach. Powstawały na bazie miodu pszczelego i cechowały się wyśmienitymi smakami. Czyste zwane panieńskimi jak i z dodatkami zwane owocowymi. Głównymi gatunkami miodów użytych do produkcji były gryka, lipa i wielokwiatowy a także różnego rodzaju spadzie. Częste biesiady w dawnych czasach zaczynały się od serwowania różnego rodzaju tych trunków, gdzie trójniaki i czwórniaki były dla mniej zamożnych natomiast półtoraki i dwójniaki to napitek dla magnaterii.

Miód polski zwany ruskim (przepis)

Miód polski zwany ruskim (przepis)

Poniżej przedstawiamy przepis na miód pitny polski (zwany czasem ruskim). Składniki na miód pitny polski: 2,5 litra miodu, 7,5 litra wody 6 g szyszek chmielowych, 50 g świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek 1 łyżeczka korzenia kozłka lekarskiego, 4-5 g fosforanu amonowego (pożywki dla drożdży), 1/4 litra matki drożdżowej. Sposób wykonania miodu polskiego: Do 2,5 litra

Czytaj więcej

Miód Korzenny (przepis)

Miód Korzenny (przepis)

Przedstawiamy najlepszy przepis na miód korzenny. Idealnie sprawdzi się do herbaty „z prądem” lub jako trunek na specjalne okazje. Ten rodzaj pitnego miodu ogrzeje w jesienne i zimowe wieczory. Składniki na miód korzenny 2,5 litra miodu (np. miód lipowy), 7,5 litra wody, 6 g szyszek chmielowych, 1/2 – 1 g kwiatu muszkatołowego, 0,5 – 1

Czytaj więcej

Miód ciemny oraz żmudzki (przepis)

Miód ciemny oraz żmudzki (przepis)

Poniżej przedstawiamy Państwu dwa przepisy na miody pitne: miód ciemny oraz miód żmudzki. Mamy nadzieję, że wykorzystają je Państwo i spróbują świetnych trunków na bazie miodu. Przepis na miód ciemny: Składniki: 2,5 litra miodu np. (Gryczany), 7,5 litra wody, 1 łyżka stołowa szyszek chmielowych, 4-5 ziaren angielskiego ziela, 1 kawałek imbiru (wielkości grochu), 1 łyżeczka

Czytaj więcej

Miody pitne (przepisy)

Miody pitne (przepisy)

Miód pitny – jest to napój miodowy otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wodnego roztworu miodu, zwanego brzeczką. W zależności od stosunku objętościowych (litry, hektolitry) miodu do wody ma on różne nazwy. Rodzaje miodów pitnych półtorak, to 1:0,5 (1 część miodu na 0,5 części wody), razem półtorej części; zawartość suchej masy (cukru) około 60% (58-68° Ballinga,

Czytaj więcej

Kategorie

  • Ciekawostki
  • Desery
  • Informacje
  • Miody Pitne
  • Miody z owocami liofilizowanymi
  • Potrawy mięsne
  • Przepisy/porady

Ostatnie posty

Ser camembert z karmelizowanymi w miodzie orzechami
Ser camembert z karmelizowanymi w miodzie orzechami
15 dni temu przez Piotr Blajer
14 views
Miód manuka – świetne właściwości dla zdrowia
Miód manuka – świetne właściwości dla zdrowia
22 dni temu przez Piotr Blajer
27 views
Złote mleko i złoty miód – właściwości i najlepszy przepis
Złote mleko i złoty miód – właściwości i najlepszy przepis
29 dni temu przez Piotr Blajer
17 views
Gruszki w cieście francuskim z miodem i orzechami włoskimi 
Gruszki w cieście francuskim z miodem i orzechami włoskimi 
29 November 2022 przez Piotr Blajer
36 views
Jak powstaje spadź iglasta i liściasta?
Jak powstaje spadź iglasta i liściasta?
23 November 2022 przez Piotr Blajer
124 views

Kategorie produktów

  • Akcesoria do miodu (1)
  • Mini miody - 50g (1)
  • Miód Akacjowy (3)
  • Miód Borówkowy (2)
  • Miód Faceliowy (1)
  • Miód Gryczany (3)
  • Miód Lipowy (3)
  • Miód Mniszkowy (2)
  • Miód Nawłociowy (1)
  • Miód Rzepakowy (3)
  • Miód Spadziowy (5)
  • Miód Wielokwiatowy (4)
  • Miód Wrzosowy (2)
  • Miody z owocami liofilizowanymi (10)
  • Plaster miodu (1)
  • Pszczela apteka (6)
  • Ramka pszczela wielkopolska 5.1 mm PP Spożywczy (4)
  • Świece z wosku pszczelego (28)
  • Zakupy hurtowe (5)
  • Zestawy upominkowe z miodem (14)

Ostatnie posty:

Ser camembert z karmelizowanymi w miodzie orzechami
Ser camembert z karmelizowanymi w miodzie orzechami
15 dni temu przez Piotr Blajer14
Miód manuka – świetne właściwości dla zdrowia
Miód manuka – świetne właściwości dla zdrowia
22 dni temu przez Piotr Blajer27
Złote mleko i złoty miód – właściwości i najlepszy przepis
Złote mleko i złoty miód – właściwości i najlepszy przepis
29 dni temu przez Piotr Blajer17
Gruszki w cieście francuskim z miodem i orzechami włoskimi 
Gruszki w cieście francuskim z miodem i orzechami włoskimi 
29 November 2022 przez Piotr Blajer36
Jak powstaje spadź iglasta i liściasta?
Jak powstaje spadź iglasta i liściasta?
23 November 2022 przez Piotr Blajer124

Koszyk

Copyright 2017. All rights reserved. Wdrożenie: Aberit
Zapisz się do newslettera!
  • Zaloguj
  • Utwórz konto
  • Nie pamiętasz hasła?
  • Zaloguj
  • Możesz zalogować sie przez profil społecznościowy
  • Problem z logowaniem?
  • zasadami i warunkami
  • Zarejestruj