Miód spadziowy – Królewskie Miody

Pochodzenie miodu spadziowego
Miód spadziowy jodłowy pochodzi ze spadzi roślin iglastych. Zbierany przez pszczoły w ekologicznie czystych lasach pięknego Podkarpacia na pogórzu Przemysko-Dynowskim. Pszczoły zbierają go w 90% z jodły, 10% domieszki stanowi: świerk a także sosna i modrzew.
Smak i zapach spadzi
Miody spadziowe mają mieszaninę naturalnych składników dzięki czemu powstaje kompozycja barw ciemnych, ciemno-brązowych z zielonkawym odcieniem. Miód posiada słodki, łagodny smak i szlachetny gorzkawy, lekko korzenny lub żywiczny aromat. Charakteryzuje się silnym zapachem przypominającym igliwie i żywicę.
Krystalizacja – miód spadziowy
Spadziowy krystalizuje się w postaci drobnych lub średnich grudek. Zbierany w lasach gdzie jest dużo starej jodły może krystalizować na grubo a także będzie występowała warstwa płynnej fruktozy.
Właściwości miodu jodłowego
Pod względem wartości odżywczych miód spadziowy przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych. Jest szczególnie polecany przy dolegliwościach dróg oddechowych. Pomaga w regulacji przemiany materii, przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego, serca, naczyń krwionośnych, miażdżycy oraz nerek. Stosuje się go również w chorobach reumatycznych i schorzeniach skóry.
Opakowania
200ml/250g
320ml/400g
900ml/1250g
Ciekawostki z naszej pasieki możecie również zobaczyć na naszych profilach społecznościowych tj.
Ciekawostki z życia pasieki możecie zobaczyć na naszym kanale na YT (72) Piotr Blajer – YouTube
Najnowsze zdjęcia i fajne porady zobaczycie na naszym profilu na FB (3) Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody | Facebook
Relacje i inne newsy zamieszczamy na www.krolewskie-miody.pl (@krolewskiemiody) • Zdjęcia i filmy na Instagramie