Miód spadziowy – Królewskie Miody

Miód spadziowy – Królewskie Miody

Pochodzenie miodu spadziowego

Miód spadziowy jodłowy pochodzi ze spadzi roślin iglastych. Zbierany przez pszczoły w ekologicznie czystych lasach pięknego Podkarpacia na pogórzu Przemysko-Dynowskim. Pszczoły zbierają go w 90% z jodły, 10% domieszki stanowi: świerk a także sosna i modrzew.

Smak i zapach spadzi

Miody spadziowe mają mieszaninę naturalnych składników dzięki czemu powstaje kompozycja barw ciemnych, ciemno-brązowych z zielonkawym odcieniem. Miód posiada słodki, łagodny smak i szlachetny gorzkawy, lekko korzenny lub żywiczny aromat. Charakteryzuje się silnym zapachem przypominającym igliwie i żywicę.

Krystalizacja

Spadziowy krystalizuje się w postaci drobnych lub średnich grudek. Zbierany w lasach gdzie jest dużo starej jodły może krystalizować na grubo a także będzie występowała warstwa płynnej fruktozy.

Właściwości miodu jodłowego

Pod względem wartości odżywczych miód spadziowy przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych. Jest szczególnie polecany przy dolegliwościach dróg oddechowych. Pomaga w regulacji przemiany materii, przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego, serca, naczyń krwionośnych, miażdżycy oraz nerek. Stosuje się go również w chorobach reumatycznych i schorzeniach skóry.

Opakowania

200ml/250g
320ml/400g
900ml/1250g

Ciekawostki z naszej pasieki możecie również zobaczyć na naszych profilach społecznościowych tj.

Ciekawostki z życia pasieki możecie zobaczyć na naszym kanale na YT (72) Piotr Blajer – YouTube

Najnowsze zdjęcia i fajne porady zobaczycie na naszym profilu na FB (3) Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody | Facebook

Relacje i inne newsy zamieszczamy na www.krolewskie-miody.pl (@krolewskiemiody) • Zdjęcia i filmy na Instagramie