Miód Korzenny

Składniki:
- 2,5 litra miodu,
- 7,5 litra wody,
- 6 g szyszek chmielowych,
- 1/2 – 1 g kwiatu muszkatołowego,
- 0,5 – 1 g imbiru,
- 1/2 – 1 g cynamonu
- 4 goździki,
- 3 ziarenka pieprzu czarnego,
- 35 g kwasku cytrynowego,
- 4-5 g fosforanu amonowego (pożywka dla drożdży),
- 1/4 litra matki drożdżowej
Sposób wykonania
Do 2,5 litra płynnego miodu dodać 7,5 litra wody i dokładnie wymieszać. Brzeczkę przelać do kociołka o pojemności 20 litrów, dodawać 35 g kwasku cytrynowego, kociołek postawić na ogniu i gotować 3 godziny, licząc od chwili pierwszego wrzenia, często szumując. Gotową brzeczkę odstawić na chwilę z ognia
Do podziemnego woreczka włożyć: chmiel, kwiat muszkatołowy, imbir, cynamon, goździki, pieprz czarny. Zaszyty woreczek wrzucić do gorącej brzeczki i gotować na małym ogniu 30 minut, a następnie usunąć, kociołek zaś odstawić z ognia, aby brzeczka ostygła
Ciepłą jeszcze brzeczkę przefiltrować przez gęste płótno lub gazę do wyparzonego balonu, dodać 5 g fosforanu amonowego jako pożywkę dla drożdży, a także matę drożdżową. Balon zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce lub na słońce, aby mogła się rozpocząć fermentacja.
Po 2–3 dniach brzeczka zacznie fermentować, co zwykle trwa 4–5 tygodni. Po zakończonej fermentacji ściągnąć ostrożnie miód przy pomocy rurki gumowej do czystego, wyparzonego balonu, filtrując ponownie przez gazę lub gęste płótno. Balon odstawić na rok do chłodnej piwnicy. Po roku rozlać dopiero do butelek zakorkować oraz zalakować. Miód powinien dojrzewać jeszcze rok w butelkach.
Sklep internetowy: https://krolewskie-miody.pl/sklep/
Facebook: https://www.facebook.com/Krolewskie.Miody
Instagram: https://www.instagram.com/krolewskiemiody/
Reply