Miód ciemny oraz żmudzki (przepis)
Poniżej przedstawiamy Państwu dwa przepisy na miody pitne: miód ciemny oraz miód żmudzki. Mamy nadzieję, że wykorzystają je Państwo i spróbują świetnych trunków na bazie miodu.
Przepis na miód ciemny:
Składniki:
- 2,5 litra miodu np. (Gryczany),
- 7,5 litra wody,
- 1 łyżka stołowa szyszek chmielowych,
- 4-5 ziaren angielskiego ziela,
- 1 kawałek imbiru (wielkości grochu),
- 1 łyżeczka kwiatu pomarańczowego,
- 1 łyżeczka kwiatu muszkatołowego,
- 1 kawałek korzenia fiołkowego,
- skórka z 1/2 pomarańczy ,
- 40g kwasku cytrynowego,
- 4-5 g fosforanu amonowego (pożywka dla drożdży),
- 1/4 litra matki drożdżowej.
Sposób wykonania miodu ciemnego:
Do 2,5 litra płynnego miodu (patoki) dodać 7,5 litra ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Brzeczkę przelać do kociołka i gotować przez godzinę, zdejmując pianę. Po upływie godziny włożyć do brzeczki zaszyty woreczek płócienny zawierający: wyparzony kamień, łyżkę szyszek chmielu, kilka ziaren ziela angielskiego, kawałek imbiru, po łyżeczce do kawy kwiatu pomarańczowego i muszkatołowego, kawałek korzenia fiołkowego i skórkę z połowy pomarańczy. Gotować miód przelać do czystego emaliowego wiadra, ostudzić i ulać do szklanego balonu. Dodać 40 gramów drożdży winnych rozpuszczonych w miodzie i dokładnie wymieszać z brzeczką zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ogrzewanym pomieszczeniu.
Po 4-6 tygodniach, gdy zakończy się fermentacja, przemieść miód do chłodnego pomieszczenia i pozostawić przez rok. Po upływie tego czasu, jeśli fermentacja nie ulegnie wznowieniu, ściągnąć miód przy pomocy gumowej rurki do czystych wyparzonych butelek, zakorkować, zalakować. Najlepiej przechowywać butelki z miodem zasypane po szyjki czystym piaskiem. Po jednorocznym dojrzewaniu miód jest gotowy.
Przepis na miód żmudzki
Składniki:
- 1,66 litra miodu (np. miód wielokwiatowy)
- 8,64 litra wody,
- 2 dag szyszek chmielu,
- 2 dag drożdży,
- skórka razowego chleba.
Sposób wykonania miodu żmudzkiego:
Miód rozpuścić w wodzie i pozostawić na 24 godziny w ciepłym miejscu, często mieszając. Następnie przecedzić. Wlać do dużego garnka i gotować, dopóki nie ubędzie połowa płynu. Dopełnić wodą do pierwszego stanu, dodać zawinięty w gazę chmiel i gotować, aż ubędzie połowa płynu. Ostudzić ciecz, dodać drożdże rozsmarowane na skórce razowego chleba i przenieść naczynie do temperatury pokojowej. Po ukończeniu fermentacji zlać i dobrze zatkać. Miód powinien dojrzewać przez pół roku. Miód ten przygotowuje się na brzeczce szóstaka (Miody pitne – nasze przepisy).
Zapraszamy również na nasze media społecznościowe, gdzie znajdą państwo informacje oraz ciekawostki na temat naszej pasieki oraz miodu.
Reply