To odmiana miodu kwiatowego powstająca z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów mniszka pospolitego, nazywanego w zależności od systematyzacji również mniszkiem lekarskim. Miód Mniszkowy pozyskuje się w trakcie wczesnej i ciepłej wiosny. Mniszek lekarski to popularny, kwitnący właściwie na każdym trawniku mlecz, który po przekwitnięciu zamienia się w białe dmuchawce.
Miód mniszkowy pachnie jak wiosenna łąka pełna kwitnących, żółtych mleczy, nad którymi uwijają się pszczoły. Owady zbierają jeden z pierwszych po zimie pyłek kwiatowy. Smak i zapach miodu z mniszka w pełni oddaje cechy surowca, z którego korzystają nasze pszczółki. Kolor miodu zmienia się wraz z dojrzewaniem. Na początku charakteryzuje się jasnokremową barwą, aby z czasem zmienić odcień na ciemniejszy, aż do bursztynowego. Jak smakuje miód mniszkowy? Po otwarciu słoika wyczuwa się aromat kwiatów, a po spróbowaniu wyraźną słodycz i dość ostry smak. Miód z mniszka wykazuje najniższą kwasowość spośród wszystkich miodów. Przysmak ten uznaje się za jeden z najsłodszych rodzajów miodu dlatego, jeśli wykorzystuje się go np. do słodzenia napojów, wystarcza na długi czas. Miód z kwiatów mniszka lekarskiego stosuje się terapeutycznie oraz profilaktycznie dla zdrowia, a także ze względu na unikatowe walory smakowe.
WŁAŚCIWOŚCI MIODU MNISZKOWEGO:
Mniszek lekarski jest wyjątkową rośliną o cennych właściwościach leczniczych. Miód mniszkowy leczy wiele schorzeń i dolegliwości. Wspomaga przede wszystkim pracę serca, wątroby oraz układu moczowego. Reguluje trawienie i usuwa toksyny z organizmu. Łagodzi nadkwasotę żołądka i objawy kamicy nerkowej. Miód mniszkowy odznacza się najniższą kwasowością spośród spotykanych w Polsce miodów. Zawarta w miodzie cholina obniża poziom lipidów w wątrobie, wpływa kojąco na naszą wątrobę. Oprócz powyższych zaleceń, miód z mniszka warto spożywać przy przeziębieniu, grypie, stanach zapalnych, osłabieniu fizycznym. Miód z mniszka z racji osłonowych właściwości, polecany jest po kuracji antybiotykowej. Miód zawiera związki mineralne, głównie: potas, mangan, żelazo, fosfor. Jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów.
ZASTOSOWANIE MIODU MNISZKOWEGO:
Miód mniszkowy posiada w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Między innymi witaminę B1, C, potas, fosfor, mangan, żelazo. Minerały i witaminy w miodzie mniszkowym wzmacniają układ odpornościowy oraz kostny, a także przeciwdziałają infekcjom górnych dróg oddechowych i są pomocne np. w leczeniu kaszlu. Na szczególną uwagę zasługują witaminy z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy; dzięki temu można powiedzieć, że sam miód mniszkowy, jak i witaminy w nim zawarte, koją nerwy.
Miód z mniszka zawiera również glukozę i fruktozę, a jego zastosowanie znajdziemy w przemyśle leczniczym. Jest lekarstwem na stany zapalne żołądka i wątroby oraz woreczka żółciowego. Pomaga nam również przy niestrawnościach, chorobach nerek. Używa się go w kuracjach wspomagających leczenie schorzeń reumatycznych oraz niedokrwistości, która powodowana jest niedoborem żelaza. Świetnie sprawdza się również jako lek pomagający w stanach wyczerpania psychofizycznego. Swoje zastosowanie znajdzie również w kuchni, np. jako zamiennik cukru do herbaty.
DZIAŁANIE MIODU Z MNISZKA
Miód mniszkowy przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia układ odpornościowy człowieka, chroni wątrobę i drogi żółciowe, ponieważ zawiera cholinę, która odpowiada za redukcję lipidów wątroby i zwiększa działanie żółciopędne. Jest również stosowany jako środek ochronny podczas długotrwałego stosowania antybiotyków. Pomaga w stanach zapalnych układu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn.
KRYSTALIZACJA MIODU MNISZKOWEGO
Miód mniszkowy szybko ulega krystalizacji, a wraz z wytwarzaniem się słodkich bryłek, zmienia kolor od bardzo jasnego do ciemniejszego, bursztynowego. Krystalizacja miodu mniszkowego to proces całkowicie naturalny dla surowego miodu, który nie jest poddawany działaniu wysokiej temperatury podczas pozyskiwania z ula.
Krystalizacja miodu pszczelego zależy od gatunku i każdy rodzaj ulega krystalizacji we własnym tempie. Szybko krystalizują się miody wczesno-wiosenne, do których należy miód mniszkowy i rzepakowy. Już po 1 do 3 tygodni znajdziemy w nim grudki. Natomiast najdłużej nie krystalizuje się miód z kwiatów akacji, może zachować gładkość od 1,5 do 10 miesięcy.
Przechowywanie miodu z mniszka
Nasze wyroby dostarczamy w szklanych opakowaniach, dlatego przechowywanie miodu z mniszka będzie odbywało się we właściwych warunkach. Warto wiedzieć, że szybki proces krystalizacji, nie wpływa na smak i skład produktu, a jedynie na jego konsystencję.
Chcąc maksymalnie przedłużyć trwałość miodu, należy przechowywać go w zacienionym i suchym miejscu. Naturalny, surowy miód pszczeli powinien stać w takich warunkach, w których temperatura nie przekracza 20 stopni C. Nie może być jednak pozostawiony w miejscu zbyt chłodnym (nie w lodówce), a optymalna temperatura do przechowywania miodu z mniszka to od 8 do 20 stopni.
Gdzie kupić miód mniszkowy?
Klientów, którzy zastanawiają się, gdzie kupić miód mniszkowy, zapraszamy do sklepu Królewskie Miody. Nasza oferta jest dostępna online poprzez sklep internetowy oraz stacjonarnie – w pasiece na Podkarpaciu. Skład miodu mniszkowego obfituje w witaminy i minerały, które mają działanie antybakteryjne, dlatego ten gatunek „płynnego złota” klienci chętnie kupują w sezonie na infekcje grypopodobne. Zamawiając miód przez Internet, można wybrać mniejszy słoik o pojemności 400 g lub większy, mieszczący 1250 g. Przechowywanie miodu z mniszka jest łatwe, a wszystkie nasze produkty cechuje długi termin przydatności do spożycia. Śmiało można sięgać po duże opakowania i zrobić zapas na całą zimę. Gdzie kupić miód mniszkowy online? Najlepszy adres to sklep internetowy KrolewskieMiody.pl.
CZY MIÓD MNISZKOWY TO PRODUKT PREMIUM?
Ile kosztuje miód mniszkowy? Cena jest porównywalna z odmianami popularnych i doskonale znanych miodów. Tyle samo zapłacimy za miód mniszkowy w słoiku o pojemności 900 ml (1,25 kg), co np. za miód z akacji i niewiele więcej, niż za miód rzepakowy. Produkt premium to bez wątpienia znacznie droższy miód z kwiatów wrzosowiska. Dlaczego? Cena zakupu miodu zależy w dużej mierze od dostępności surowca, z którego pszczoły zbierają pyłek kwiatowy. W przypadku wrzosów, które kwitną późnym latem i jesienią, pogoda często uniemożliwia pszczołom pracę. Słonecznych dni jest coraz mniej, temperatura powietrza w nocy i rano znacznie się obniża, a dni stają się coraz krótsze. Zbiór pyłku jest więc utrudniony, tym bardziej że wrzos nie należy do najbardziej miododajnych roślin, w przeciwieństwie do mlecza.
Jeśli chcesz sprawdzić, ile kosztuje miód mniszkowy, cena podana jest przy produkcie i zależy od wielkości opakowania. Miód z kwiatów mniszka lekarskiego wchodzi również w skład zestawów prezentowych, gdzie można skomponować go z innymi gatunkami miodu.