Miód lipowy – Królewskie Miody

Miód lipowy – Królewskie Miody

Pochodzenie

Miód lipowy uważany jest za jeden z najlepszych i najsmaczniejszych nektarów. Wytwarzany jest z nektaru zbieranego przez pszczoły z drzewa lipy drobnolistnej i szerokolistnej, która rośnie w regionach pięknego Podkarpacia. Naturalne, ekologiczne środowisko i dziko rosnąca roślinność stwarzają doskonałe warunki do zbioru dzikiego miodu, aby pszczoły mogły zbierać ten złoty miód dla Ciebie.

Smak i zapach

Płynny miód lipowy ma kolor od żółtozielonego do jasnobursztynowego. Bukiet smakowy miodu lipowego jest bardzo szeroki. Od słodkich, przez słodko-ostry, pikantny po lekko gorzki. Jest to bardzo pachnący miód, o aromacie kwitnącej lipy. W naszym regionie często, gdy kwitnie lipa, na jej liściach występuje również spadź liściasta, dlatego zawsze jest ich trochę domieszka.

Krystalizacja miodu

Po skrystalizowaniu przybiera postać drobnoziarnistą, jednak często domieszka spadzi liściastej może sprawić że krystalizacja będzie miała grubszą formę. Nasz lipowy w 90% krystalizuje na konsystencję kremu.

Właściwości miodu lipowego

Miód z kwiatów lipy jest znany dzięki swoim walorom leczniczym, odżywczym oraz wysokiej aktywności bakteriobójczej, dlatego też stosuje się go powszechnie jako najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Polecany jest w chorobach serca i układu krążenia. Jego spożywanie jest skuteczne w leczeniu schorzeń układu nerwowego i zaburzeń nerwowych, stresu czy bezsenności. Miód lipowy miesza się z ciepłą naparem z kwiatów lipy, a także z malinami, sokiem malinowym lub cytrynowym.

Opakowania

W naszym sklepie znajdują się słoiki z miodem o gramaturach:

200ml/250g
320ml/400g
900ml/1250g