Miód wrzosowy – Królewskie Miody

Miód wrzosowy – Królewskie Miody

Pochodzenie

Miód wrzosowy jest stosunkowo rzadko występującą i najmniej popularną odmianą miodu. Powstaje z nektaru pozyskiwanego z kwiatów tej rośliny. Wrzosowiska południowo-wschodniej Polski są czyste i nieskażone ekologicznie, przez co uzyskiwany produkt ma niespotykane właściwości i walory. Na miodek pszczoły wyjeżdżają pod koniec sierpnia. Zbiór trwa różnie bo często jest to 3-4 tygodnie.  Pogoda decyduje o sukcesie.

Smak i zapach – miód wrzosowy

Najjaśniejsze miody wrzosowe są koloru bursztynowego, ciemniejsze mają barwę herbacianą. Jest bardzo przyjemny w smaku, niezbyt słodki, dość ostry i szlachetnie gorzkawy. Jego aromat przypomina zapach wrzosu i gorących pól.

Krystalizacja wrzosowego miodu

Krystalizuje się średnioziarniście, ma konsystencję gęstej cieczy w formie żelu. Jest to cecha charakterystyczna miodów z kwiatów wrzosu.

Właściwości wrzosu

Miód wrzosowy stosuje się w leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej, jamy ustnej, sprawdza się również w leczeniu prostaty. Zaleca się go w chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit. Miód wrzosowy zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia.

Opakowania

315ml/375g
720ml/1000g

Na naszym profilu na FB możecie nas odnaleźć pod adresem

(3) Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody | Facebook

www.krolewskie-miody.pl (@krolewskiemiody) • Zdjęcia i filmy na Instagramie

Ciekawe filmy z życia pszczół są na naszym kanale na YT (72) Piotr Blajer – YouTube