Miód polski zwany ruskim

Miód polski zwany ruskim

Składniki :

  • 2,5 litra miodu,
  • 7,5 litra wody
  • 6 g szyszek chmielowych,
  • 50 g świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
  • 1 łyżeczka korzenia kozłka lekarskiego,
  • 4-5 g fosforanu amonowego (pożywki dla drożdży),
  • 1/4 litra matki drożdżowej.

Sposób wykonania :

Do 2,5 litra płynnego miodu dodać 7,5 litra wody i dokładnie wymieszać. Brzeczkę przelać do kociołka o pojemności 20 litrów dodać 35 g kwasku cytrynowego, kociołek postawić na ogniu i gotować 3 godziny licząc od chwili pierwszego wrzenia, często szumując. Gotową brzeczkę odstawić na chwile z ognia.

Do płóciennego woreczka włożyć chmiel, czarną porzeczkę, drobno pokrojony korzeń kozłka lekarskiego. Woreczek szczelnie zaszyć. Wrzucić do gorącej brzeczki i gotować na małym ogniu jeszcze 30 minut. Następnie woreczek usunąć, kociołek zaś odstawić z ognia, aby brzeczka ostygła. Ciepłą jeszcze brzeczkę przefiltrować przez gęste płótno lub gazę. Do wyparzonego balonu, dodać 5 g fosforanu amonowego jako pożywkę dla drożdży, a także przygotowaną matkę drożdżową. Balon zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce albo na słońce, aby mogła się rozpocząć fermentacja, co zwykle trwa 4-5 tygodni.

Po zakończeniu fermentacji ściągnąć ostrożnie miód przy pomocy rurki gumowej do czystego, wyparzonego balonu, filtrując ponownie przez gazę lub gęste płótno. Balon odstawić na rok do chłodnej piwnicy. Dopiero potem przelać do butelek, zakorkować, zalakować, Miód powinien dojrzewać przez kolejny rok.

Facebook: https://www.facebook.com/Krolewskie.Miody

Instagram: https://www.instagram.com/krolewskiemiody/

Sklep: https://krolewskie-miody.pl/sklep/