Miód rzepakowy – Królewskie Miody

Miód rzepakowy – Królewskie Miody

Pochodzenie miodu

Miód rzepakowy pochodzi z nektaru kwiatów tej rośliny, uprawianej na ekologicznie czystych polach woj. podkarpackiego.

Smak i zapach

Miód rzepakowy jest pozyskiwany przez pszczoły z plantacji rzepaku gdzie stosujemy obsadę średnio dwie rodziny pszczele na jeden ha uprawy.  Zbierany miodek cechuje się tym że tworzy kompozycję jasnych barw – od białej po kremową. Jeżeli w pobliżu upraw nie ma innych kwitnących roślin to zawiera on średnio 80% ziaren pyłku przewodniego. Zapach miodu przypomina o jego pochodzeniu, jest w nim wyraźnie wyczuwalny aromat kwiatów rzepaku. W smaku bardzo słodki.

Krystalizacja miodu

Jako jeden z pierwszych miodów wczesnych ma to do siebie że krystalizuje się bardzo szybko. Po krystalizacji ma konsystencję mazistą i drobnoziarnistą, my dodatkowo każdą partię miodku poddajemy osuszaniu i kremowaniu dzięki czemu nasz rzepakowy posiada średnio 16-17 % wody, natomiast kremowanie sprawia, że jest to konsystencja masełka.

Miód rzepakowy – właściwości

Jest doskonałym dodatkiem do porannych i wieczornych posiłków ponieważ posiada unikalną kompozycję składników biologicznie czynnych oraz olejków eterycznych co nadaje mu wyjątkowych cech leczniczych. Zawiera dużą dawkę glukozy i aminokwasów, przez co posiada duże wartości odżywcze. Podaje się go osobom wymagającym nagłego wzmocnienia. Miody rzepakowe zalicza się do miodów o najdelikatniejszych walorach dietetycznych. Jest zalecany i stosowany między innymi przy schorzeniach żołądka, dwunastnicy, wątroby a także serca, nerek i dróg moczowych.

Opakowania

200ml/250g
315ml/375g
900ml/1250g