Miód pitny –  najważniejsze informacje

Miód pitny –  najważniejsze informacje

Półtorak, dwójniak, trójniak lub czwórniak to miód pitny wysokiej jakości, który zawiera od 9 do 18 proc. alkoholu. Miód pitny powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Do wyrabiania trunku najczęściej stosuje się miód lipowy; posłużyć może też miód nektarowy wielokwiatowy i ciemny gryczany czy wrzosowy.

Co trzeba wiedzieć o miodach pitnych?

Zacznijmy od podstawowych informacji: co to miód pitny, ile procent ma miód pitny i który rodzaj miodu pitnego jest najlepszy? Miód pitny to trunek alkoholowy, który można porównać do wina po względem zawartości alkoholu:

  • Miód pitny z fermentowanej brzeczki zawiera od 9 do 18 proc. alkoholu.
  • Wino uzyskane z fermentacji owoców ma od 8,5 do 15 proc. alkoholu.

Miód pitny powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodowej, czyli roztworu miodu pszczelego z wodą. W wyniku fermentacji cukry zawarte w miodzie zamieniane są w alkohol. Po dodaniu korzeni, ziół lub soku trunek nabiera wyjątkowego charakteru. Receptury na najlepsze miody pitne przechodzą z pokolenia na pokolenie, a ich skład to bacznie strzeżona tajemnica. Sztuka wytwarzania miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem, a miejsce, w którym produkuje się miód pitny – miodosytnią, jako że miód się syci, wino i wódkę nastawia, a piwo warzy w warzelni.

Dwójniak z miodosytni

Miłośnicy rozwiązywania krzyżówek znają hasła: dwójniak czy trójniak – to gatunek miodu pitnego określany ze względu na stopień rozcieńczania. Alkohol z miodu w sklepach dostępny jest pod nazwą trójniak maliniak czy dwójniak dębniak – który wybrać do skosztowania? Im bardziej rozcieńczone są miody fermentowane do picia, tym szybciej dojrzewają. Najmocniejszy jest zatem półtorak, a najsłabszy czwórniak.

Rozróżniamy następujące rodzaje miodów pitnych:

  • półtoraki,
  • dwójniaki,
  • trójniaki,
  • czwórniaki.

Gatunki miodu pitnego możemy podzielić wg technologii wytwarzania na sycone i niesycone. Miody sycone powstają z fermentowanej brzeczki, która była gotowana, czyli sycona. Brzeczka miodów niesyconych nie jest gotowana.

Miody pitne owocowe i korzenne

Dębniak, maliniak, winiak to nazwy, które powstają, by określić, jakie miód pitny ma właściwości smakowe oraz dodatki, które zostały użyte do aromatyzowania miodu. Maliniak powstaje w wyniku dodania soku malinowego. Miód pitny dębniak znany z powieści Pan Tadeusz, nabierał aromatu dębowej beczki jak Burbon. Różne bukiety miodów uzyskuje się przez doprawianie brzeczki, dlatego dzielimy trunki na:

  • Miody pitne owocowe doprawiane sokami;
  • Miody pitne korzenne z przyprawami;
  • Miody korzenno-ziołowe;
  • Miody pitne winiaki.

Najczęściej używane przyprawy to cynamon, goździki, wanilia, skórka cytryny i pomarańczy, imbir, mięta, chmiel, pieprz i jałowiec. Na naszym blogu posiadamy sprawdzone przepisy na miód pitny dwójniak oraz trójniak.  

FAQ – miód pitny

Ile może stać miód pitny po otwarciu? Miody pitne mają ważność 3 lata od daty rozlewu, a miody smakowe 2 lata.

Czy miód pitny może się zepsuć? Dobrze przechowywany miód pitny nigdy się nie zepsuje ze względu na obecność alkoholu.

Jakie jest działanie miodu pitnego? Miody pitne należą do najzdrowszych trunków, a picie ich w niewielkich ilościach wykazuje działanie lecznicze. 

W czym pić miód pitny? Tradycyjnie miód podaje się w temperaturze pokojowej w glinianych kubkach. Jednak obecnie podaje się go również w kieliszkach na smukłej nóżce.