Pasieka Królewskie Miody wytwarza miód spadziowy głównie z jednego składnika. Z czego jest miód spadziowy? Pszczoły pozyskują spadź roślin iglastych w ekologicznie czystych lasach pięknego Podkarpacia. Nasz miód jodłowy spadziowy otrzymujemy w 90 proc. z jodły i w 10 proc. z domieszki miodu z innych drzew iglastych: świerk, sosna i modrzew.
Wyróżnić można dwa podstawowe rodzaje tego produktu: miód spadziowy z drzew iglastych oraz miód spadziowy z drzew liściastych. W odróżnieniu od miodów nektarowych nie powstają one bowiem z nektaru kwiatów, ale właśnie ze spadzi, czyli z soku drzew, który został przetworzony przez owady. Jest to wydzielina mszyc i czerwców, które żerują na liściach i igłach drzew. Pszczoły następnie zbierają tę wydzielinę, która jest bardzo lepka i słodka, a występuje przede wszystkim w postaci kropelek na drzewach. Słodka substancja zwabia pszczoły, które ją dodatkowo zagęszczają, a następnie składują w komórkach już w formie miodu. Dzięki jego pochodzeniu zwłaszcza miód spadziowy iglasty cechuje mocny posmak igieł, również miód spadziowy liściasty zawiera aromat żywicy.
SMAK I ZAPACH MIODU SPADZIOWEGO
Pszczoły na miód spadziowy zbierają spadzie, złożone z mieszaniny naturalnych składników drzew iglastych. Po przetworzeniu w pasiece powstaje kompozycja barw ciemnych, ciemno-brązowych z zielonkawym odcieniem. Smakowe właściwości miodu spadziowego docenią wielbiciele szlachetnej goryczki, połączonej ze słodkim, łagodnym aromatem. W miodzie daje się wyczuć lekko korzenny, żywiczny posmak. Natomiast dla nosa spadź jest znakomicie wyczuwalna. Miód wytwarzany z drzew iglastych charakteryzuje się silnym zapachem przypominającym igliwie i żywicę. Po pewnym czasie w zależności od sezonu miód ze spadzi jodłowej krystalizuje się w postaci drobnych lub średnich grudek.
Miód należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, aby nie tracił swoich cennych właściwości. Krystalizacja zmienia jedynie konsystencję i kolor, natomiast pozostałe cechy, a szczególnie cenne wartości odżywcze pozostają takie same w płynnym i skrystalizowanym miodzie.
WŁAŚCIWOŚCI MIODU SPADZIOWEGO
Miód spadziowy w porównaniu z modami nektarowymi ma więcej wartości odżywczych. Jodłowe nektary charakteryzują się większą zawartością związków mineralnych. Właściwości miodu spadziowego wykorzystuje się przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych. Spadź z drzew iglastych pomaga w regulacji przemiany materii, przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego, serca, naczyń krwionośnych, miażdżycy oraz nerek. Z powodzeniem stosuje się go również w chorobach reumatycznych i schorzeniach skóry..
Mówiliśmy już o tym, z czego jest miód spadziowy, wiec teraz sprawdźmy, kiedy drzewa iglaste wydzielają tej spadzi najwięcej? Bywają takie sezony, kiedy pojawia się ona już z początkiem maja i trwa przez dwa, trzy, a nawet cztery miesiące. W niektórych latach rozwija się dopiero w sierpniu czy wrześniu i trwa aż do października. Pszczoły mają więc około trzech lub czterech miesięcy, aby pozbierać surowiec do produkcji miodu.
ZASTOSOWANIE MIODU ZE SPADZI IGLASTEJ
Miód spadziowy iglasty ma wiele cennych właściwości, dlatego jest często wykorzystywany w medycynie naturalnej, a także w przemyśle farmaceutycznym. Spadź iglasta wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel, dlatego wchodzi w skład syropów na kaszel. Właściwość przeciwzapalna miodu ze spadzi dobrze wpływa na poradzenie sobie z infekcją, przeziębieniem, objawami grypopodobnymi, jak i poważniejszymi chorobami, na przykład zapaleniem płuc. Dodatkowo miód spadziowy pomaga w stanach niepokoju i bezsenności. Można stosować go wspierająco z terapią zapisaną przez lekarza. Najwięcej skorzysta się, spożywając regularnie miód, kilka razy w tygodniu lub nawet codziennie w niewielkich ilościach. Miód można również stosować zamiast cukru do słodzenia napojów..
KRYSTALIZACJA MIODU SPADZIOWEGO
Obecnie miód jest rozluźniony, po 2-3 tyg. ulega naturalnej krystalizacji, przyjmując postać od drobnych do grubych kryształów. Spadź po krystalizacji przyjmuję barwę jasno brązową, często jest to kolor ciemny bursztynowy a z młodych drzew miodek ma barwę szaro zieloną w stanie stałym. Miód spadziowy krystalizuje w postaci małych lub średnich grudek. Zbierany w lasach bogatych w stare jodły, może skrystalizować na grube grudki, a także będzie mieć warstwę płynnej fruktozy.
Miód ze spadzi - składniki odżywcze
Niektórzy spożywają miód ze względu na jego smak, inni stawiają na właściwości prozdrowotne. Tutaj miód spadziowy plasuje się bardzo wysoko. Spadź, jak i miód spadziowy, jest bogata w wartości odżywcze. Szczególną uwagę zwraca bardzo wysoka jak na miód ilość biopierwiastków. Miód spadziowy zawiera magnez, potas, wapń, sód, fosfor, srebro, cynę i molibden. Miód spadziowy ma właściwości przeciwbakteryjne i aromaterapeutyczne. Substancje odżywcze i biopierwiastki z miodu spadziowego są świetnie wchłaniane przez organizm.
GDZIE KUPIĆ MIÓD SPADZIOWY?
Miód ze spadzi, tak jak każdy prawdziwy miód, należy kupować w sprawdzonych miejscach. Najlepiej zrezygnować z kupowania miodu w sklepach spożywczych, gdzie produkty są długo przechowywane lub nie mamy pewności, czy podczas transportu nie są narażone np. na wysoką temperaturę.Miód spadziowy w naszym sklepie dostępny jest w kilku różnych pojemnościach, tak by każdy mógł zaspokoić swoje potrzeby. Pasieka Królewskie Miody, jak co roku, przygotowuje zapas miodu spadziowego dla wszystkich klientów chcących zaopatrzyć się w ten znakomity i unikatowy produkt. Gdzie kupić miód spadziowy? Zapraszamy do naszego sklepu online! Oferujemy znakomitej jakości wyroby z pasieki wędrownej w bardzo atrakcyjnych cenach. Duży wybór miodów tradycyjnych i miodów z owocami, a także innych artykułów (pyłek pszczeli, propolis, plaster miodu) daje satysfakcję z udanych zakupów.
Miód spadziowy - ceny
Miód spadziowy – cena i pojemność słoika:
słoik o pojemności 200 ml – zawiera 250 g miodu,
słoik o pojemności 320 ml – zawiera 400 g miodu,
słoik o pojemności 900 ml – zawiera 1,25 kg miodu,
skrzyneczki i zestawy prezentowe zawierające miód spadziowy (cena przy produkcie).