Naturalne miody pszczele pochodzące z pasieki wędrownej Piotr i Marty Blajer. Każdy gatunek to zupełnie inny smak i rodzaj miodu.
Barwa, smak i konsystencja zawsze jest pochodną roślin z których był zbierany nektar. Rodzaje miodów często różnią się między sobą ze względu na teren z którego pochodzą zbiory. Często pszczele produkty z północy czy zachodu Polski są inne. Pomimo tego że pochodzą z tych samych terminów zbiorów wykazują zdecydowane różnice w smaku i barwie. Kupując nasze produkty macie Państwo 100% gwarancję regionalności. Jakość na najwyższym światowym poziomie oraz konkurencyjne ceny! Nasze miody od pszczółek to zakup u źródła i omijanie pośredników.
Profesjonalizm, pasja i konsekwentna praca to nasze atuty. Jesteśmy w czołówce Polskich pasiek towarowych prowadzonych i zarządzanych przez pszczelarzy zawodowych.
Wyświetlanie 1–16 z 36 wynikówPosortowane według popularności
Pasieka Królewskie Miody oferuje doskonały miód, który jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Płynny i rzadszy od naturalnego tani miód to produkt, który uzyskuje się poprzez obróbkę termiczną. Po podgrzaniu większość wartości znika. Tylko naturalny, surowy miód wirowany mechanicznie, bez używania wysokiej temperatury, to najcenniejszy rodzaj miodu, a jest on dostępny z pasieki. Oprócz sposobu pozyskania liczy się gatunek roślin, z których pszczoły zebrały pyłek kwiatowy. Sprawdźmy, jaki miód jest najlepszy?
Najcenniejsze rodzaje miodów wytwarzane przez pszczoły
Tradycyjnie wytwarzany surowy naturalny miód pszczeli pochodzi z pasieki wędrownej. Oznacza to, że pszczelarze przenoszą ule w miejsca najbardziej zasobne w pyłek kwiatowy. Dzięki temu pszczoły nie muszą przemierzać wielu kilometrów w poszukiwaniu pokarmu. W zależności od pory roku kwitną rozmaite gatunki roślin np. na przełomie kwietnia i maja łąki wypełniają się kwiatami mniszka lekarskiego i powstaje miód mniszkowy,o wielu walorach leczniczych.
Wczesnym latem część uli przenosi się bliżej lasu. Pszczoły wylatują na żer, by zbierać pyłek na miód wielokwiatowy leśny. Wtedy kwitnie brusznica, kwiaty kruszyny, dzikie maliny, jagody i inne krzewinki runa leśnego o niepowtarzalnym aromacie. Naturalne miody powstają z rozmaitych gatunków roślin, a dokładniej z pyłków kwiatów, dlatego różnią się smakiem, kolorem i aromatem. Nie zapominajmy, że pracowite pszczoły nie tylko robią miodek, ale także zapylają rośliny, czym wnoszą ogromny wkład w życie całej planety.
Naturalne miody pachnące kwiatami
Miody, które powstają od czerwca do sierpnia, to lipowy, akacjowy, rzepakowy, gryczany, faceliowy, nawłociowy i nasz wielokwiat z pyłków różnych kwiatów. Lato obfituje w wiele gatunków roślin, gotowych do zapylenia. Pszczelarze starannie wybierają lokalizacje dla pasieki wędrownej, a pszczoły uwijają się, by jak najszybciej zebrać to, co najcenniejsze. Tak powstają letnie miody – z synergii pracy człowieka i roju pszczół.
Doświadczony pszczelarz zna tereny i wie, gdzie i kiedy rozkwita np. pole pachnącej facelii. Niebieskie kwiatki są szczególnie lubiane przez pszczoły, a miód z ich pyłków jest niezwykle delikatny i pełen wartości odżywczych. Miód z facelii przeciwdziała miażdżycy i m.in. pomaga w leczeniu niewydolności mięśnia sercowego.
Przed wyborem smaku warto poznać działanie poszczególnych gatunków i to, jaki miód jest najlepszy dla Ciebie na teraz. Stosuje się te gatunki, które pomogą osiągnąć pełnię zdrowia i sił witalnych oraz znakomicie smakują. Każdy gatunek to zupełnie inny aromat i właściwości dla zdrowia, a wszystkie miody są warte spróbowania!
Jesień w pasiece Królewskie Miody
Jeszcze inny naturalny miód pszczeli powstaje późnym latem i jesienią. Już od drugiej połowy sierpnia rozkwitają fioletowe wrzosy. Pasieka Królewskie Miody zabiera część uli tam, gdzie dla pszczół jest najwięcej pyłków potrzebnych do wytworzenia miodu wrzosowego. Jest on szczególnie ceniony, zwłaszcza przez jego smakoszy. Nie jest to jednak tani miód, a raczej jest on jednym z droższych. Wrzosowiska występują również na Kaszubach, ale produkty z północy czy zachodu Polski są inne niż te z Podkarpacia. Pomimo tego, że pochodzą z tych samych terminów zbioru, wykazują one zdecydowane różnice w smaku i barwie.
Czy naturalny miód musi być płynny? Nie, krystalizacja miodu to naturalny proces. Grudki w miodzie świadczą o jego naturalności. Po podgrzaniu następuje dekrystalizacja miodu, ale z temperaturą należy być ostrożnym, by nie stracić cennych właściwości.
Kiedy i gdzie kupić miód wspaniale pachnący kwiatami? Warto zaglądać do naszego sklepu i wypatrywać, jakie gatunki pojawiły się na półkach. Zimowanie w pasiece trwa od listopada do marca. Pszczoły odpoczywają, ale nigdy nie śpią, a mrozy przetrwają w zimowym kłębie.