Jak rozpoznać miód wielokwiatowy leśny? Wyraźny zapach leśny czuć już od momentu odkręcenia słoika. Smak i barwa w pełni oddają pożytki, na których pszczoły pracowicie zbierały pyłki z kwitnących kasztanowców i akacji, a także krzewów maliny leśnej oraz kruszyny.
Miód wielokwiatowy leśny pochodzi z okresu późnej wiosny, wtedy następuje kwitnienie maliny leśnej, kruszyny, akacji, kasztanowców i całej gamy roślin runa leśnego. Miód ma złożony i niezwykle bogaty aromat roślin leśnych oraz lekką domieszkę spadzi liściastej. Często jest to spadź z klonów czy lip, ale zdarza się również spadź iglasta. Znoszą go pszczoły z dzikich lasów Podkarpacia. Zaletą pasieki wędrownej, z której pochodzi większość naszych wyrobów, jest możliwość okresowego przenoszenia uli w miejsca obfitujące w pyłek kwiatowy, potrzebny pszczołom. Owady korzystają z różnorodności runa leśnego, zbierają nektary z kwitnących krzewinek różnych gatunków, dlatego miód wielokwiatowy leśny charakteryzuje się tak ciekawym i pełnym rozmaitych nut smakiem.
SMAK, ZAPACH I BARWA MIODU KWIATOWEGO
Jako miód późnej wiosny ma ciekawą bursztynową barwę. Zastanawiasz się, jak rozpoznać miód wielokwiatowy leśny? Przysmak ma delikatny łagodny smak oraz bardzo intensywny aromat lasu. Jest to miodek zbierany w drugiej połowie czerwca w okresie największych upałów. Jednak częste załamania pogody sprawiają, że trudno go pozyskać. Ciemniejsza barwa może być spowodowana domieszką spadzi liściastej. Smak i zapach miodów wielokwiatowych są uzależnione od kwiatów, z nektaru których został wytworzony. W zależności od pory powstania, miód z nektaru zbieranego wiosną ma delikatny zapach i słodki smak natomiast z nektaru kwiatów letnich jest ciemniejszy i pachnie korzeniami i słońcem. Warto zwrócić uwagę, że pszczoły zbierają pyłek kwiatowy w lesie, który jest oddalony od przemysłu i głównych dróg. Las to miejsce, w którym rośliny wzrastają naturalnie, bez oprysków i nawożenia.
Miód wielokwiatowy - krystalizacja
Po skrystalizowaniu miodek ma różnorodną formę stałą. Wszystko zależny od mieszanki nektarów przyniesionych do ula przez pszczoły. Wczesne będą miały drobne kryształy, natomiast leśne w momencie gdy posiadają spadź liściastą mogą być w formie grubego krupca.
MIODY KREMOWANE BEZ KRYSTALIZACJI
Jak spożywać miód wielokwiatowy? Podobnie jak inne gatunki: z pieczywem, goframi, naleśnikami, do deserów i napojów. Miód o aromacie lasu doskonale pasuje do korzennych pierników na święta. Korzystne działanie miodu wielokwiatowego oraz fakt, że nie zmienia się jego konsystencja i zawsze pozostaje kremowy, ułatwia rozsmarowanie na kanapce i wyrabianie ciasta.
Krystalizacja miodu to naturalny proces, który przebiega podczas przechowywania go. Miody na zapas zawsze należy trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Kiedy płynny miód przemienia się w bursztynowe bryłki? Krystalizacja >zależy od gatunku i każda odmiana ulega temu procesowi we własnym tempie. Co więcej, różnice dotyczą również poszczególnych sezonów.
Zazwyczaj dość szybko krystalizują się wczesne miody z pyłków zbieranych przez pszczoły na wiosnę. Natomiast najdłużej nie krystalizuje się miód z akacji, który zachowuje gładkość przez wiele miesięcy. Nasz miód leśny wielokwiatowy ma w sobie pyłki z kwiatów drzew akacjowych oraz kasztanowca i nie krystalizuje się dzięki kremowaniu miodu.
CENA MIODU WIELOKWIATOWEGO I OPAKOWANIA
Miód wielokwiatowy – cena i rodzaje opakowań są dostępne przy produktach. Zawsze bardziej opłaca się zamówić większy słoik i mieć podwójną korzyść: więcej miodu za niższą cenę i oszczędność na przesyłce. Nasz miód leśny wielokwiatowy jest dostępny również w zestawach upominkowych. Zachęcamy do zakupów w sklepie online!
Miód wielokwiatowy – cena i pojemność słoika:
słoik o pojemności 200 ml – zawiera 250 g miodu,
słoik o pojemności 315 ml – zawiera 375 g miodu,
słoik o pojemności 900 ml – zawiera 1,25 kg miodu,
zestawy prezentowe z miodem wielokwiatowym leśnym.