Złote mleko i złoty miód – właściwości i najlepszy przepis

Złote mleko i złoty miód – właściwości i najlepszy przepis

Ajurwedyjskie złote mleko rozgrzewa i poprawia nastrój. Kubek tego aromatycznego napoju ma właściwości, które warto wykorzystać jesienią, by nie dać się listopadowej chandrze. Mleko, miód, kurkuma i przyprawy to coś w sam raz na nasz klimat, choć na najlepsze złote mleko z miodem przepis pochodzi ze wschodniej Ajurwedy.

Niezwykłe właściwości złotego mleka

Złote mleko z miodem oraz kurkumą rozgrzewa i ma wyjątkowe właściwości. Złotego mleka używano już w starożytności, a swoją sławę zawdzięcza dobroczynnemu działaniu na zdrowie, oryginalnemu smakowi i wspaniałej ciepłej barwie. Wszystkie składniki łączą się ze sobą w niezwykłą kompozycję, a dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że złote mleko rozgrzewa nawet w najbardziej ponury dzień.

Jakie są właściwości złotego mleka? Na co pomaga złote mleko? Dzięki kurkumie złocisty napój działa przeciwzapalne, przeciwbólowo i przeciwwirusowo. Do tego podnosi odporność, zwalcza infekcje dróg oddechowych i dolegliwości trawienne, wspomaga pracę wątroby i oczyszcza organizm z toksyn. To mnóstwo korzyści z jednego kubka mleka z przyprawami, dlatego ten napój zyskał ogromną sławę! Czy złote mleko można pić codziennie? Tak, można pić każdego dnia, a w przypadku infekcji nawet 2-3 razy dziennie, co kilka godzin.

Złote mleko z miodem – przepis

Do przygotowania złotego mleka można użyć mleka krowiego, ale doskonale sprawdzą się, napoje roślinne np. owsiany, migdałowy czy ryżowy. Najlepiej smakuje złote mleko z miodem. Przepis zawiera również kurkumę, cynamon i pieprz cayenne (najsilniej rozgrzewający rodzaj pieprzu), który wzmacnia działanie kurkumy. Dodatkowo można dodać kardamon i imbir, pamiętając, że to silnie działające zioła. Jakiego miodu użyć do złotego mleka? To zależy od efektu:

  • Miód wielokwiatowy – pomaga w rozluźnieniu napięcia, działa odprężająco i odzyskuje się po nim dobry nastrój,
  • Miód lipowy – pomaga na przeziębienia i łagodzi kaszel,
  • Miód gryczany – dodaje głębokiego aromatu, wzmacnia serce i jest wskazany przy anemii,
  • Miód spadziowy – zawiera nieco mniej cukru, jest więc dobrym wyborem na diecie redukcyjnej.

Złote mleko – przepis

Składniki:

  • szklanka mleka (250ml) lub napoju roślinnego
  • 2 łyżeczki miodu (polecamy wielokwiatowy lub miód z imbirem)
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • kilka ziaren kardamonu
  • łyżeczka oleju kokosowego lub masła (w przypadku chudego mleka lub napoju roślinnego)

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać mleko i dodać olej, podgrzać i dodać przyprawy: ziarna kardamonu, cynamon, kurkumę, tarty imbir. Napój doprowadzić do wrzenia, przecedzić, przelać do kubków, ostudzić, a następnie dodać miód, dla uzyskania słodkiego smaku. Dla przełamania smaku możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne.

Złote mleko a cukrzyca

Składniki złotego mleka, szczególnie imbir i cynamon, mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Kilka gramów cynamonu dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo prawie o 30 proc. Co więcej, cynamon zmniejsza oporność na insulinę. Warto pić bogate w cynamon złote mleko, a cukrzyca pozostanie pod kontrolą.

Najlepszy przepis na złoty miód

Jeśli lubisz naturalne sposoby na przeziębienia, warto wypróbować złoty miód. To kurkuma z miodem, czyli dwa składniki złotego mleka. Złoty miód to naturalny antybiotyk, który można stosować na rozmaite infekcje grypopodobne. Do przygotowania potrzeba na każde 100 g miodu jednej pełnej łyżki kurkumy w proszku. Do słoika, w którym znajduje się miód, dodaje się kurkumę i dokładnie miesza. Złoty miód można przechować dłużej i używać już przy pierwszych objawach przeziębienia kilka razy dziennie po ½ łyżeczki. Mieszankę trzyma się w ustach, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Co ciekawe, spożycie kurkumy z miodem znacznie poprawia trawienie i zwiększa aktywność flory w jelitach. Dla zmaksymalizowania korzyści zdrowotnych warto wykorzystać miód z dodatkiem liofilizowanego imbiru.