Wosk pszczeli w kosmetyce i nie tylko – do czego jest wykorzystywany?

Wosk pszczeli w kosmetyce i nie tylko – do czego jest wykorzystywany?

Odkąd zaczęliśmy się zajmować pszczołami wosk pszczeli towarzyszy nam co dziennie. Jak z pszczołami mamy kontakt tylko w okresie wegetacyjnym tak z ich produktami jesteśmy cały rok. Ktoś pomyśli że pszczoły to tylko: miód, pyłek czy pierzga. Konsument postrzega tylko najbardziej rozpoznawalne pszczele produkty. Jednak wosk pszczeli jest najważniejszym produktem pracy pszczół. Dzięki niemu nasze pożyteczne owady budują swój piękny plaster miodu, w którym mogą później gromadzić miód i pozostałe swoje produkty. Oprócz tego w tak pięknej konstrukcji woskowej wychowują się młode pokolenia pszczelich robotnic dzięki czemu rój pszczeli zachowuje swoją ciągłość życia. Już od dłuższego czasu zauważyć można tendencję wzrostową do wykorzystania wosku pszczelego w kosmetyce. Również coraz więcej osób zdecydowanie sięga po produkty z jego dodatkiem i chwali sobie ich działanie. Poznaj właściwości wosku pszczelego i dowiedz się, dlaczego warto używać kosmetyków na jego bazie!

Jakie są zastosowania wosku pszczelego?

Dawniej używało się wosku pszczelego przy produkcji świec, jednak było to kosztowne, dlatego obecnie świece z wosku pszczelego świadczą o wysokim statusie materialnym ich odbiorców oraz o tym że ich odbiorcy bardziej cenią naturalne produkty od pospolitego sztucznego zamiennika. Wosk pszczeli chętnie natomiast wykorzystuje się w kosmetyce, ponieważ ma antybiotyczne działanie, jest bogaty w karetonidy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo intensywnie jest też poszukiwany w przemyśle spożywczym przy produkcji naturalnych serów.

Wosk pszczeli – właściwości

Substancja ta bogata jest w różnego rodzaju kwasy takie jak palmitynowy, melisowy, octowy, masłowy czy walerianowy. Zawiera też proteiny, lipidy, witaminy i cenne sole mineralne. Nie posiada smaku, a jego zapach jest neutralny. Ma niekrystaliczny drobnoziarnisty i matowy skład. Podczas podgrzewania tworzy się plastyczna i miękka masa, która nie ulega rozpuszczeniu w wodzie, może jednak rozpuścić się w alkoholu lub eterze, natomiast całkowicie rozpuszczalna jest w tłuszczach i olejach eterycznych. Wszystko to sprawia, że wosk pszczeli chętnie wykorzystuje się do produkcji naturalnych kosmetyków odpowiednich do każdego typu skóry.

Wosk pszczeli w kosmetyce

Wosk pszczeli najchętniej wykorzystuje się w kosmetyce. Związane jest to z cennymi właściwościami, jakie posiada. Działa bakteriobójczo, wygładzająco oraz nawilżająco. Dzięki silnie odżywczym substancjom, natłuszcza skórę i chroni ją przed wysuszeniem. Produkty wzbogacone o wosk pszczeli pomagają również goić się ranom, które są temu oporne. Należy jednak pamiętać, że wosk pszczeli nie może być używany jako bezpośrednia podstawa maści, ponieważ ma wysoką twardość. Sprawdzi się jednak jako składnik mieszaniny z ciekłą parafiną czy olejami. Nabierze wtedy charakteru emulgatora stosowanego w:
– kremach do twarzy
– balsamach
– tuszach do rzęs
– szminkach
– kremach pod oczy
– cieniach do powiek
– podkładach
– mydłach
– produktach do stylizacji włosów
– kredkach do oczu
– plastrach do depilacji
– preparatach wybielających płytkę paznokcia

Działanie wosku pszczelego – efekt, jaki daje używanie kosmetyków o niego wzbogaconych

Kosmetyki, w których skład wchodzi wosk pszczeli przede wszystkim nawilżą, odżywią i uelastycznią skórę. Dodany do kremów i balsamów powoduje, że produkty te lepiej się rozprowadzają i wchłaniają, a co więcej tworzą ochronny filtr na skórze. W przypadku kosmetyków do pielęgnacji czy stylizacji włosów, dodatek wosku pszczelego sprawia, że włosy uzyskują połysk, a rozdwajające się końcówki uda się wygładzić.

Wykorzystanie wosku pszczelego poza kosmetyką

Najczęściej produktu naszych pszczółek używa się w kosmetyce i medycynie, jednak to nie jedyny sposób korzystania z właściwości wosku pszczelego. Jego zastosowanie znajdziemy również w:
stomatologii – przy tworzeniu modeli zębów
środkach czystości – produktach polerujących do podłóg i mebli
leśnictwie – drzewny wosk
farbach artystycznych – woskowane papiery, litograficzne farby, kredy olejne.

w produkcji spożywczej –

W technologii mleczarstwa powlekanie serów warstwą wosku pszczelego stosowano od dawna, głównie w celu ograniczenia nakładów na pielęgnację serów w czasie ich dojrzewania oraz zabezpieczenia ich przed osuszką i pleśnieniem. Ponadto wosk stanowi ochronę sera przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz daje możliwość produkcji serów bez skórki. I chociaż warstwy parafinowe bądź woskowe są niejadalne, zdecydowanie zwiększają poprawę estetyki wyglądu serów.

Nasza pasieka to naturalna produkcja, stabilne dostawy i konkurencyjne ceny.

Ciekawostki z życia pasieki możecie zobaczyć na naszym kanale na YT (72) Piotr Blajer – YouTube

Najnowsze zdjęcia i fajne porady zobaczycie na naszym profilu na FB (3) Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody | Facebook

Relacje i inne newsy zamieszczamy na www.krolewskie-miody.pl (@krolewskiemiody) • Zdjęcia i filmy na Instagramie