Grzane piwo z miodem – przepis
Grzane piwo z miodem smakuje najlepiej wieczorem w dobrym towarzystwie lub samotnie w fotelu przy rozpalonym kominku. Jak zrobić grzane piwo z miodem? Potrzebne będą najwyższej jakości składniki, piwo bogate w goryczkę i chmielowe nuty oraz słodycz miodu czerpanego prosto z ula. Pasieka Królewskie Miody oferuje świeży, naturalny miód pszczeli, który wzbogaci smak i aromat grzanego piwa!
Grzaniec z miodem i aromatem przypraw
Tradycyjny grzaniec piwny z miodem smakuje goździkami i cynamonem. Kilka ziaren czarnego pieprzu i szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, dodana do rondelka, w którym podgrzewamy piwo z miodem, doda trunkowi jeszcze więcej charakteru. Klasyczny grzaniec z miodem występuje w kilku wariantach. Niemało miodu i cytryny, dodają amatorzy grzańca do piwa, gdy potrzebują remedium na przeziębienie. Z kolei dodatek owoców cytrusowych podkreśla goryczkę piwa, a słodycz miodu przełamuje wytrawny smak, mówią koneserzy. Jeszcze inny przepis na grzane piwo z miodem (dla łasuchów) polega na starannym połączeniu trunku z jajkiem, ubitym wcześniej na puszysty kogel-mogel.
Jakie piwo podgrzać z miodem ?
Zanim przystąpimy do przepisów, sprawdźmy jakie piwo pasuje do grzańca z miodem? Przygotowanie napoju nie wygląda na skomplikowaną czynność, natomiast sukces całego przedsięwzięcia zależy od umiejętnego dobrania gatunku piwa do miodu. Dajmy na to porter lub irlandzki stout w rodzaju piwa Guinness pasuje do miodu gryczanego. Gdy głęboki smak ciemnego piwa i korzenne przyprawy połączą się w ferie smaków, wówczas miód gryczany jest idealnym wykończeniem dla grzanego portera! Jeśli natomiast mamy ochotę napić się grzańca z delikatniejszym miodem lipowym lub pachnącym miodem wielokwiatowym, powinniśmy sięgnąć do lagerów.
Bazą na grzaniec z miodem bywa jasny pils, jak i ciemne piwo z palonego słodu. Choć przyjmuje się, że do przygotowania grzańca z miodem najlepiej nadają się neutralne w smaku piwa jasne, to warto wypróbować kilka przepisów, by znaleźć swoją ulubioną kombinację. Pamiętamy przy tym, że grzane piwo okraszone miodem z pomarańczą oraz przyprawami może przynieść ulgę w przeziębieniu. Czarka grzanego piwa przy grypie łagodzić ból mięśni i stawów oraz pomaga w zasypianiu.
Piwo z miodem — przepis, a nawet dwa!
Pierwszy przepis na grzane piwo z miodem to nic trudnego. Wybrane piwo wlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę lub dwie miodu oraz gotową mieszankę przypraw. Całość podgrzewamy, dbając o ty, by nie doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach grzaniec gotowy!
W drugim przepisie skorzystamy z niepasteryzowanego piwa pils i przyprawimy grzańca z miodem imbirem. Dzięki temu intensywny aromat imbiru podkręci delikatną goryczkę jasnego piwa.
Składniki na 0,5 l piwa:
- Kawałek (2 cm) świeżego imbiru;
- Miód lipowy lub miód wielokwiatowy 1-2 łyżki;
- Goździki 3 szt.;
- Szczypta cynamonu;
- Plasterek cytryny;
Wykonanie: Do garnka wlewamy piwo, następnie dodajemy miód, goździki i szczyptę cynamonu. Teraz imbir obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i dodajemy do piwa razem z cytryną. Całość podgrzewamy, mieszając raz po raz i nie doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem grzane piwo można przecedzić lub serwować wraz z przyprawami.
Reply