Zastosowanie oraz właściwości jadu pszczelego

Zastosowanie oraz właściwości jadu pszczelego

Jad pszczeli (apitoksyna) – wydzielina gruczołu jadowego pszczoły robotnicy. Jest to żółtawa lub niemal bezbarwna, opalizująca ciecz o gęstości około 1,13 g/cm³ i pH 4,5-5,5. Jad ma słaby charakterystyczny zapach przypominający zapach miodu, ma intensywny smak gorzki, kwasowy i daje w ustach uczucie gorąca, zawiera od 55% do 70% wody.

Pozytywny wpływ jadu pszczelego:

Jad pszczeli to surowiec o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwartretycznych, przeciwreumatycznych, przeciwbólowych, przeciwbakteryjnych i przeciwnowotworowych. Może być stosowany w leczeniu wielu schorzeń, głównie jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Jad pszczeli pomaga w leczeniu:

  • astmy
  • nadciśnienie tętnicze
  • miażdżycy

Leczenie jadem pszczelim nazywa się apitoksynoterapią.

Jaka jest reakcja ludzi po użądleniu?

Każdy reaguje inaczej na użądlenia owadów. W większości przypadków jest to zlokalizowany obrzęk, który ustępuje po 2-3 dniach. W bardziej wrażliwych miejscach, tj. wokół oczu, ust i wewnątrz jamy ustnej, obrzęk jest silniejszy i w tym drugim przypadku może prowadzić do uduszenia. U osób uczulonych na jad pszczeli reakcja jest ogólna. Po 15-20 minutach od ugryzienia na całym ciele mogą pojawić się pokrzywki, intensywne swędzenie i pieczenie całego ciała. Zaburzenia oddechowe, omdlenia, a nawet anafilaksja i śmierć w ciągu kilku minut. Jad pszczeli jest trucizną, dlatego ogólnie uodpornieni są pszczelarze, w przypadku wielokrotnego użądlenia (ponad 200), możliwe jest ogólne zatrucie organizmu. W takich przypadkach stosuje się surowicę przeciwjadową używaną też po ukąszeniach żmii.

Czym jest Apitoksynoterapia?

Apitoksynoterapia polega na leczeniu jadem pszczelim, bezbarwnym, gęstym płynem o słodko-kwaśnym smaku. Posiada bardzo złożony skład chemiczny, w skład którego wchodzi najważniejszy farmakologiczny składnik jadu pszczelego, który jest wydzielany biologicznie, czyli aktywne białko – melityna, która nie reaguje z kwasami i zasadami.

Zastosowanie jadu pszczelego w kosmetyce:

Mówi się, że kosmetyki zawierające jad pszczeli pomagają utrzymać jednolity koloryt skóry i poprawiają jej elastyczność. Jad pszczeli poprawia krążenie krwi, napina skórę i wygładza zmarszczki. Dlatego pomaga usunąć niedoskonałości skóry. Zwiększa się również poziom nawilżenia skóry. Uważa się, że apitoksyna stymuluje produkcję kolagenu i elastyny. Kolagen wzmacnia tkanki w organizmie, a elastyna to białko, które utrzymuje napięcie skóry i odpowiada za jej elastyczność. Skóra jest rozświetlona i odżywiona od wewnątrz, dzięki kosmetykom z jadem pszczelim. Po nałożeniu na skórę kremu z jadem pszczelim lub innego kosmetyku pojawi się lekkie mrowienie, oczywiście nie na długo. Według producentów nasz mózg odbiera sygnał, że zostaliśmy ugryzieni i stymuluje komórki skóry do ich naprawy.