Ser camembert z karmelizowanymi w miodzie orzechami
Przepis na rozpływający się ser camembert w połączeniu orzechów, żurawiny i przepysznego miodu to szybki i prosta do wykonania przystawka, która idealnie nadaje się na zimę lub jako przekąska na imprezie. Zapiekane orzechy z dodatkiem słodkiego miodu w tej wersji zasmakują każdemu, a składniki potrzebne do wykonania znajdziecie w każdym sklepie spożywczym.
Orzechy w miodzie na serze camembert
Orzechy włoskie karmelizowane z miodem, żurawiną i rodzynkami są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają kulinarnego doświadczenia. Tylko pięć składników, kilka chwil na przygotowanie, 15 minut podgrzewania sera na rozgrzanej patelni i wyśmienite danie jest gotowe do podania. To kolejny przepis z wykorzystaniem tak świetnego składnika, jakim jest miód.
Ser pleśniowy z orzechami i miodem – składniki:
· Opakowanie sera camembert (120g),
· 50g orzechów włoskich prażonych na patelni,
· 20g suszonej żurawiny lub rodzynek (możesz też użyć ich obu),
· 2 łyżki ulubionego miodu nektarowego, np. miód akacjowy lub miód lipowy.
Ser camembert z miodem – sposób przygotowania
Połączenie kremowego sera pleśniowego z miodem smakuje każdemu, a w wykonanie tego przepisu warto włożyć odrobinę własnej inwencji, dodając np. pokrojone plastry gotowanego buraka. Jak zrobić szybką przekąskę? Orzechy włoskie skarmelizuj na patelni z odrobiną miodu. Następnie dodaj żurawinę i rodzynki. Podgrzej krążek sera camembert na patelni przez 5-7 minut z każdej strony.
Na talerzu ułóż podgrzany i zarumieniony ser camembert, następnie wyłóż na niego orzechy i suszone owoce. Całość możesz polać jeszcze odrobiną miodu.
Jaki miód wybrać do gotowania?
Proste danie z serem pleśniowym i miodem jest rewelacyjne i idealnie pasuje na zimowe wieczory lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego z wytrawnym twistem. Po miody tradycyjne do sporządzania dań wytrawnych, pieczenia deserów i ciast zapraszamy do podkarpackiej pasieki Królewskie Miody. W naszym sklepie kupisz doskonały w smaku miód, który przyda ci się w kuchni do gotowania, jak i również jako dodatek do zimowej herbatki.
Reply