Miód – nie tylko do jedzenia

Miód – nie tylko do jedzenia

Dużymi krokami zbliża się jesień. Jest to idealna pora na przyrządzenie pysznych nalewek, lub miodów pitnych, którymi możemy raczyć się w okresie zimowym.

Pewnie zastanawiacie się państwo, czym różni się nalewka od miodu pitnego? Już tłumaczę.

Nalewka z miodem

Nalewki jest to alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40–45-procentowej zawartości alkoholu. Nalewki najlepiej słodzi się miodem, lecz należy pamiętać o tym, że wiele gatunków miodu ma bardzo silny smak i zapach. Może to spowodować zdominowanie zapachu i smaku nalewki. Dlatego do słodzenia nalewki polecamy używać: Miód Wielokwiatowy, Miód Lipowy oraz Miód Nawłociowy.

Miód pitny

Miód pitny jest to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki oraz miodu pszczelego, najczęściej  Miodu Lipowego, Miodu Nawłociowego, oraz Miodu Gryczanego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. 

Więcej ciekawostek na temat naszych miodów można również odszukać na naszym Facebooku oraz w sklepie.