Miód na wątrobę – jak go stosować?

Miód na wątrobę – jak go stosować?

Zdrowie jest ważne zawsze, a sposób dbania o dobre samopoczucie i kondycję za każdym razem powinniśmy dopasować do swoich potrzeb. Wątroba jest organem wrażliwym na dietę. Źle dobrana szkodzi wątrobie, pogarszając jednocześnie stan całego organizmu. Należy też pamiętać, że produkty rekomendowane na wątrobę, będą mieć pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Dobry miód na wątrobę obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega miażdżycy. Jaki to miód? Zapraszamy do lektury! 

Jaki miód jest dobry na wątrobę? 

Produkty pszczele wspierają pracę wątroby, a dwa rodzaje miodu, które szczególnie zasługują na miano „miód na wątrobę” to miód gryczany i miód mniszkowy. Oba gatunki cechuje wysoka zawartość choliny, która zabezpiecza wątrobę przed uszkodzeniami. Także miody manuka, sprowadzane do Polski, pomagają chronić wątrobę. Warto wiedzieć, jaki miód na wątrobę jest najlepszy, by móc korzystać z dobrodziejstw wyrobów pszczelarskich po to, by jeszcze lepiej dbać o zdrowie. 

Miód z choliną chroni wątrobę przed stłuszczeniem – groźnym dla zdrowia procesem, często kojarzonym z piciem alkoholu. Cholina jest odpowiedzialna za tworzenie związków chemicznych metabolizujących tłuszcz w wątrobie. Zbyt niski poziom choliny w organizmie może prowadzić do odkładania się tłuszczu właśnie w wątrobie. Spożywając regularnie miód gryczany, najlepiej na przemian z miodem mniszkowym, wspomagamy wątrobę. 

Miód a wątroba i jej stłuszczenie

Stłuszczenie wątroby to zaburzenie jej pracy, które polega na gromadzeniu się nadmiernych ilości tłuszczu w komórkach wątroby. Temu zaburzeniu często towarzyszy stan zapalny, a wtedy zwiększa się ryzyko rozwoju marskości wątroby. Głównymi przyczynami stłuszczenia wątroby, jak dotąd sądzono, jest przewlekłe spożywanie alkoholu. Stosunkowo od niedawna badania wskazują także drugi powód – biały cukier. Nadmierne spożywanie rafinowanego cukru również może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Fruktoza w wątrobie zamienia się w tłuszcz, a objadanie się słodyczami i picie słodzonych napojów ma podobne skutki do alkoholizmu. Miód a wątroba – czy to dobry pomysł jeść miód, który głównie składa się z glukozy i fruktozy? 

Czy miód szkodzi na wątrobę?

Miód nie szkodzi na wątrobę, jednak jak ze wszystkim, należy zachować umiar. Terapeutycznie działa jedna lub dwie żyłki miodu, spożywana raz albo dwa razy dziennie i rozcieńczona w szklance letniej wody. Natomiast zjedzenie jednorazowo dużej ilości miodu nikomu nie wyjdzie na zdrowie. 

Jak stosować miód na wątrobę, aby korzyść dla zdrowia była odczuwalna niemal od razu? Warto wprowadzić do codziennej diety niewielką ilość miodu. Można zastąpić rafinowany biały cukier słodzeniem miodem, a dzięki temu dostarczać wątrobie mniej fruktozy, którą przerabia na tłuszcz. 

Co pomaga na wątrobę? 

Wątrobie pomaga przede wszystkim zrównoważona dieta, bogata w zielone warzywa i umiarkowana aktywność fizyczna. Wsparciem dla wątroby będzie także cholina zawarta w miodzie gryczanym i miodzie mniszkowym oraz odpowiednio dobrane produkty spożywcze, oraz zioła, które wyróżnia gorzki smak (np. cykoria i zielona sałata). Osoby, które odczuwają przeciążenie wątroby, zwykle otrzymują zalecenia przyrządzania naparów ziołowych lub przyjmowania suplementów diety z ostropestem i karczochem. Jeżeli dietetyk nie zaleci inaczej, można posłodzić napar ziołowy miodem z dużą zawartością choliny. Mamy dla Ciebie kilka propozycji naparów wspierających wątrobę, są to np.:

  • napar z karczocha słodzony miodem gryczanym;
  • herbatka z ostropestu z miodem mniszkowym;
  • wywar z korzenia mniszka lekarskiego z miodem mniszkowym;
  • ciepła woda z miodem gryczanym lub mniszkowym. 

Naturalny miód tradycyjnie wytwarzany w pasiecie, traci swoje terapeutyczne właściwości po podgrzaniu do temperatury powyżej 42 stopni C. Pamiętajmy więc, że dodając miód do herbaty, kawy, czy naparów ziołowych powinniśmy odczekać, aż nieco przestygnie. Dzięki temu korzyści ze spożycia zdrowego i pełnego wartości odżywczych miodu będą jeszcze większe.