Miód manuka – świetne właściwości dla zdrowia

Miód manuka – świetne właściwości dla zdrowia

Miód manuka już jakiś czas temu zyskał miano superfood i stał się modnym artykułem spożywczym. Sięgali po niego sportowcy oraz dietetycy. Egzotyczne pochodzenie miodu, celebryci zaangażowani w reklamę i niemała cena spowodowały, że manuka stał się obiektem pożądania wielu osób zorientowanych na zdrowy styl życia. Właściwości miodu manuka są rzeczywiście imponujące i można go spożywać podczas choroby, ale czy wart jest tak wysokiej ceny? O jakość i właściwości miodu najlepiej zapytać pszczelarzy, którzy wiedzą wszystko o produktach z pasieki.

Czym jest miód manuka?

Pszczelarze nadają nazwę miodom od pożytku, na którym pszczoły zbierają surowiec do produkcji. Miód manuka powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów krzewu o tej samej nazwie. Krzew manuka to roślina wiecznie zielona, należąca do rodziny mirtowatych. Posiada zielone szorstkie liście o długości kilkunastu milimetrów i drobne, niepozorne białe kwiaty, które są źródłem nektaru.

Miód z kwiatów manuka wykazuje pozytywne działanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, ran i owrzodzeń. Badania wykazują, że przyjmowanie miodu podczas terapii antybiotykami daje efekt synergii wzmacniający działanie substancji czynnej w leku. Można więc powiedzieć, że manuka wspomagała efekt leczniczy. Podobne cechy wykazują nasze miody. Pszczelarze polecają znakomity miód nawłociowy, który wspiera układ odpornościowy i mobilizuje komórki do działania, szczególnie w stanach obniżonej odporności podczas choroby.

Polski odpowiednik miodu manuka

Zastosowanie miodu manuka nie różni się od innych gatunków miodu. Gdy chcemy wzmocnić organizm, podczas przeziębienia, w okresie przyjmowania antybiotyków, w rekonwalescencji np. po przebytej operacji lub długotrwałej chorobie chętnie sięgamy po pełen wartości odżywczych, witamin i mikroelementów miód.

Miód wytwarzany z pyłków kwiatowych dziko rosnącej nawłoci to polski odpowiednik miodu manuka. W swoim składzie zawiera cenne enzymy w większości pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Każdy surowy miód naturalny to doskonałe źródło flawonoidów, które mają wiele cennych właściwości: działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo oraz przeciwnowotworowo. Który lepszy: miód z nawłoci czy miód manuka? Cena różni się znacząco, a pod względem terapeutycznym rodzima nawłoć jest naprawdę wyjątkowa i w niczym nie ustępuje egzotycznym krzewom manuka.

Miód manuka a nawłociowy – który lepszy?

Miód manuka ma przeciwskazania dotyczące dzieci i osób dorosłych, które borykają się z cukrzycą. Spożywany w nadmiarze nie sprzyja leczeniu owrzodzeń i trudno gojących się ran. Do korzystnych właściwości miodu manuka zaliczamy zmniejszanie odczynów zapalnych wewnątrz organizmu i ochronę ran, np. pooperacyjnych, przed zakażeniem bakteryjnym. Z tego względu jest też skuteczny w leczeniu oparzeń.

Jeśli zapytamy pszczelarza, jakie właściwości ma miód z nawłoci – polski odpowiednik miodu manuka – to dowiemy się, że działa on przeciwbakteryjnie i łagodzi stany zapalnie oraz wspomaga leczenie stawów. Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne i usuwa z organizmu toksyny oraz zbędne składniki przemiany materii.

Najzdrowszy gatunek miodu  

Który miód jest najzdrowszy? Wielu pszczelarzy twierdzi, że … miód gryczany nie ma sobie równych. Pod względem wykazywania antyseptyczności jest to jeden z najzdrowszych miodów pszczelich. Ciemny i pełen aromatów miód gryczany sprawdzi się przy leczeniu anemii wynikającej z niedoboru żelaza, a także działa odtruwająco i oczyszczająco na przeciążoną wątrobę.

Zdrowa dieta polega na różnorodności, dlatego warto sięgać po różne gatunki miodu i inne wyroby pszczele, by zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu.