Miód chabrowy – skąd się go pozyskuje i jak on wygląda?

Czysty miód bławatkowy powstaje z nektaru chabrów, które rosną przy polach i na łąkach. Popularny chaber bławatek jest rośliną jednoroczną, powszechnie uznawaną za chwast, ale w okresie kwitnienia jest pożyteczny dla pszczół. Pszczoły z naszej pasieki wędrownej od początku czerwca do września oblatują łąki pokryte niebieskimi kwiatami i zbierają nektar na miód chabrowy. Sprawdźmy, jakie ma właściwości i zastosowanie!
Miód chabrowy – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Miód bławatkowy (chabrowy) wyróżnia naturalnie wysoka zawartość lizozymu. Substancja pochodzi z niebiesko-fioletowych kwiatów, a ich intensywny kolor wskazuje na wysoką zawartość składników o działaniu leczniczym. Suszone bławatki wykorzystuje się do sporządzania różnych naparów. Są cenione głównie za działanie moczopędne i przeciwzapalne. Natomiast miód chabrowy ma właściwości wykorzystywane pomocniczo przy antybiotykoterapii jako środek antybakteryjny i grzybobójczy. Sprawdza się także w leczeniu zakażeń jamy ustnej i układu moczowego. Enzymy pszczele znajdujące się w miodzie pomagają przyswajać substancje aktywne, które znajdują się w nektarach kwiatów. Dlatego miód chabrowy w niczym nie ustępuje naparom ziołowym z bławatka.
Enzymy w miodzie bławatkowym – zastosowanie w medycynie
W miodzie bławatkowym z kwiatów chabra stwierdzono najwyższą ze wszystkich miodów zawartość lizozymu. To białko enzymatyczne, które tworzy wiele tkanek i błon komórek organizmów żywych. Co ważne, lizozym ma zdolność do rozpuszczania błon komórkowych bakterii, np. salmonelli, niszczy je i hamuje rozwój infekcji wirusowych oraz ma wpływ na niektóre grzyby. W badaniach stwierdzono także jego działanie bakteriobójcze. Enzym lizozymu jest wykorzystywany w medycynie i jako środek konserwujący produkty spożywcze.
Czy miód chabrowy ma kolor niebieski?
Miód chabrowy ma kolor ciemnożółty wpadający w bursztynowy. Miód bławatkowy z kwiatów chabrowych jest znacznie ciemniejszym miodem niż np. miód z facelii, również powstający z nektaru kwiatów kwitnących na niebiesko. Jeśli chodzi o smak, niektórzy znawcy twierdzą, że bławatkowy powoduje uczucie ostrości na języku. Szczególnie świeży miód chabrowy ma gorzkawy smak, ale łagodnieje z czasem i nabiera słodkawych nut w miarę dojrzewania. Ciemny kolor i lekko pikantny smak nadaje miodom bławatkowym charakter i wyjątkowość.
Intensywnie niebieskie miody powstają w wyniku połączenia z różnymi dodatkami roślinnymi: algami, chlorofilem lub owocami. Miód wielokwiatowy z liofilizowanymi owocami jagody leśnej pozwala uzyskać niebieski kolor. Nasz pyszny miód z jagodą jest tego najlepszym przykładem!
Miód bławatkowy – zastosowanie w domowej apteczce i nie tylko
Jednorodny miód bławatkowy składa się w większości z cukrów prostych, a wśród nich przeważają glukoza i fruktoza. Znajdziemy w nim także aminokwasy, białka i enzymy pszczele oraz kwasy organiczne. Na zdrowie pozytywnie wpływa też zawartość licznych minerałów. W miodzie chabrowym z bławatka znajdziemy m.in. sód, fosfor, potas, wapń i olejki eteryczne.
Czysty miód chabrowy bardzo trudno pozyskać z kwietnej łąki porośniętej różnymi gatunkami kwiatów. Pszczoły nie ograniczają się do jednego rodzaju rośliny, wręcz przeciwnie – tworzą kulki pierzgi z pyłków wielu kwiatów jednocześnie. Dzięki temu miód chabrowy wyróżnia wyjątkowy i bogaty skład chemiczny. Poza nektarem z samego bławatka zawiera nektar z innych kwiatów polnych.
Miód chabrowy – składnik miodu wielokwiatowego
Miód bławatkowy to bardzo cenny składnik miodu wielokwiatowego, najczęściej wybieranego spośród wyrobów z pasieki. Taki miód powstaje z różnych nektarów kwiatowych, ma bogaty smak, a dzięki temu daje się w nim wyczuć letnie nuty. Pod względem składu chemicznego miód wielokwiatowy to największa ilość enzymów, kwasów organicznych i minerałów. Polecamy uniwersalny miód wielokwiatowy, który zawiera nektar z chabra bławatka i setek innych wspaniałych roślin miododajnych. Zapraszamy na zakupy do sklepu internetowego lub bezpośrednio do punktu sprzedaży przy pasiece.
Reply