Herbata +miód z imbirem – rozgrzewa i jak smakuje

Herbata +miód z imbirem – rozgrzewa i jak smakuje

Miód z imbirem w zimowy wieczór?

Cóż może być bardziej rozgrzewającego jeżeli włożymy do naszej zimowej herbatki łyżeczkę miodu z imbirem? Wiadomo wszyscy koneserzy nalewek czy miodów pitnych powiedzą – Tylko nasz trunek!

Jednak połączenie rozgrzewającego imbiru i naturalnego miodu jest produktem uniwersalnym. Można go używać do słodzenia herbat o każdej porze dnia. Świetnie sprawdza się taka gorąca herbatka w górach czy podczas wypadów terenowych, gdzie każdemu z nas zależy aby utrzymać odpowiednią temperaturę cała i zapobiec przeziębieniom.

Każdemu kto uwielbia imbir taka mieszanka świetnie będzie smakowała na różnego rodzaju pieczywach, tostach czy herbatnikach. Chciałbym jednak podkreślić , że nasz miód z imbirem ma „charakter” jest ostry i bardzo wyrazisty.

Dlaczego miód z imbirem? Wszystkim wiadomo, że Imbir to nie tylko egzotyczna przyprawa, która wzbogaca smak naszych potraw czy ciast, ale także skuteczny środek na przeziębienia z uwagi na swoje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i wykrztuśne.

Prozdrowotne właściwości imbiru są ludzkości znane od wieków. W Azji kłącze imbiru króluje w kuchni i ziołolecznictwie od 2000 lat, zaś do Europy przywędrował w średniowieczu. Imbir wywodzi się najprawdopodobniej z wysp Melanezji, lecz za swoje właściwości lecznicze ceniony jest dziś na całym świecie.

Dziś imbir jest jedną z najczęściej używanych przypraw. Największymi jego producentami są Chiny, Nepal, Tajwan, Indie, Bangladesz i Nigeria. Kłącze imbiru możesz przerobić na proszek. W przypadku terapii przeciw przeziębieniom najlepiej sprawdzi się świeży imbir lub imbir liofilizowany. Taki właśnie dziś połączyliśmy dla ciebie w miodzie.

Miód z Imbirem jest skuteczny na przeziębienie – przepis

Powszechnie znaną i uznawaną za skuteczną metodą na przeziębienie jest napar z imbiru bądź herbata wzbogacona o pokrojony w kawałki imbir.

Silnie rozgrzewający efekt tego napitku da się odczuć natychmiast, gdyż imbir jest pikantny.

Z jego właściwości (rozgrzewającej) wynika inna: imbir działa również napotnie, łagodzi dreszcze i działa przeciwgorączkowo.

Innym sposobem, oprócz herbaty i naparu, jest przygotowanie tzw. imbirówki, czyli nalewki z imbirem.

Taki specyfik będzie nas podwójnie rozgrzewał, synergia alkoholu i imbiru świetnie pobudza krążenie i układ immunologiczny.

Przygotowanie nalewki jest proste, wystarczy skroić sowitą ilość imbiru w plasterki bądź paseczki, wrzucić go do słoja, zasypać cukrem (można poczekać, aż imbir pod wpływem cukru puści sok), a następnie zalać spirytusem.

Mieszankę odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej dwa tygodnie, im dłużej, tym lepiej. Można jej smak wzbogacić poprzez dodanie skórki pomarańczy lub cytryny.

Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie

Ciekawostki o nas możecie zobaczyć na:

(1) Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody | Facebook