Fałszywy miód – jak go rozpoznać?

Fałszywy miód – jak go rozpoznać?

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy, gdy nie zaopatrujemy się bezpośrednio u pszczelarza? Odróżnienie fałszywego miodu od oryginalnego produktu z pasieki jest bardzo ważne, szczególnie że słoik tego rarytasu kosztuje niemało. Zobacz, jak rozpoznać prawdziwy miód i jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego.

Jak sprawdzić miód, który pochodzi z niepewnego źródła?

Fałszywy miód niweczy dobre zdanie o właściwościach produktów pszczelich i ciężką pracę pszczelarzy, którzy dbają o zachowanie tradycji w swoim zawodzie. Fałszerze z chęci zysku oszukują nieświadomych klientów i zamiast pełnego wartości odżywczych miodu oferują podrabiany, sztuczny produkt, który zawiera mnóstwo cukru i pustych kalorii. Jak możemy sprawdzić, czy miód jest prawdziwy, czy fałszywy? 

Cechy fałszywego miodu:

  • Fałszywy miód nie ma charakterystycznych grudek;
  • Jest rzadki, płynny i lejący nawet w niskiej temperaturze;
  • Nie krystalizuje się i utrzymuje płynną konsystencję mimo długiego przechowywania;
  • Nie ma białego nalotu na powierzchni, charakterystycznego dla surowego miodu;
  • Niemal natychmiast rozpuszcza się w wodzie;

Lejącą konsystencję, brak grudek i białego nalotu można zauważyć gołym okiem w markecie. Krystalizacja miodu następuje dopiero po kilku tygodniach, a obserwację, jak miód rozpuszcza się w wodzie, poczynić można już po zakupie całego opakowania.

Warto zwrócić również uwagę na wagę słoika z miodem. W opakowaniu o pojemności jednego litra mieści się więcej niż kilogram miodu. Na  przykład oryginalny, tradycyjnie wyrabiany, surowy miód wielokwiatowy w słoiku 0,315 l waży 0,375 kg.

Jak rozpoznać prawdziwy miód – test

Fałszywy miód jest rzadki i ma płynną konsystencję, która odróżnia go od prawdziwego miodu. Sztuczny miód można poznać po braku grudek, które są w surowym miodzie. Co prawda kremowane miody naturalne nie mają widocznych grudek, ale nie są płynne i przezroczyste, jak sztuczny miód. Oto niezawodny sposób, jak rozpoznać prawdziwy miód – wykonanie testu.

Testowanie prawdziwego miodu na łyżeczce i talerzyku

Wystarczy nabrać jedną łyżeczkę miodu i jednostajnym strumieniem pozwolić mu spłynąć na talerzyk. Jeśli płynie złotym zwartym strumieniem równomiernie i tworzy na talerzyku stożek, jest to miód naturalny. Fałszywy miód rozleje się po talerzyku i obleje test.

Nie kupuj fałszywego miodu! 

Proceder fałszowania miodu dotyczy wielu krajów na całym świecie, a zjawisko to ciągle się pogłębia. Laboratoria w Europie i Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie, zobowiązane do monitorowania jakości miodu, często nie wykorzystują do tego celu dostępnych obecnie profesjonalnych metod jak rezonans magnetyczny. Dlatego każdy powinien wiedzieć, jak sprawdzić miód, by nie dać się oszukać.

Fałszerze miodu niszczą branżę pszczelarską skuteczniej niż pestycydy. Zarówno konsumentom, jak i pszczelarzom zależy, aby zdrowy i pełen dobroczynnych właściwości mód był zawsze dostępny. Warto więc zapamiętać, jak sprawdzić miód i wybrać w sklepie tradycyjny miód surowy lub kremowany. Kupujący miód z pasieki mają ułatwione zadania – trafiają do źródła prawdziwego miodu!