
Zastosowania miodu w starożytności
2021-01-25
Zima w ulu i za oknem
2021-02-08Miód wielokwiatowy powstaje na bazie nektarów zebranych przez pszczoły z roślin miododajnych. Zebrany wiosną charakteryzuje się łagodnym smakiem i jasnym kolorem, natomiast letni wyróżnia się ciemniejszą barwą oraz intensywniejszym zapachem.
Wspaniałe właściwości miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy jest doskonały w przypadku przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych, pomaga również przy schorzeniach wątroby. Działa on również bardzo dobrze jako wspomagacz mięśnia sercowego.
Jest on również doskonałym słodzikiem w kuchni, możemy dodawać go między innymi do mleka, podczas gdy jesteśmy zachrypnięci. Możemy dodawać go także do herbaty zamiast cukru, jest również słodki, a przy tym o wiele zdrowszy.
Witaminy w miodzie wielokwiatowym
Miód wielokwiatowy składa się głównie z węglowodanów, glukozy, fruktozy. Poza tym zawiera: kwasy organiczne, kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy,
witaminy A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, biotyna,
mikro- i makroelementy krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor,
biopierwiastki i substancje hamujące rozwój drobnoustrojów.
Jeśli dbamy o figurę, to znacznie korzystniejsze jest sięganie po naturalny miód, niż po rafinowany cukier. Blokuje on uczucie głodu i sprawia, że czujemy się bardziej syci po posiłku. Oczywiście wszystko należy stosować z umiarem.