Świeże miody rzepakowe ze zbioru 2021
Świeżutkie miody rzepakowe z sezonu 2021r już dostępne w wysyłkowej sprzedaży. Zapraszamy serdecznie na zakupy online jak również do odbioru osobistego w gospodarstwie.
Właściwości miodu rzepakowego:
Miód rzepakowy bardzo łatwo rozpoznać już na pierwszy rzut oka. Przede wszystkim jest bardzo jasny – po skrystalizowaniu ma kolor słomkowy do białego i smalcowatą konsystencję. Krystalizacji ulega już w kilka dni po zbiorze, ponieważ charakteryzuje się znaczną przewagą glukozy nad fruktozą, jednak nawet zestalony łatwo rozpuszcza się w wodzie. Jego zapach jest niezbyt silny i przypomina woń kwiatów rzepaku, a smak – słodki, dość mdły, z nutą lekkiej goryczki.
Zastosowanie miodu rzepakowego:
Jak każdy miód, także miód rzepakowy można wykorzystać we wspomaganiu powrotu do zdrowia chorych po zawale serca. Miód, prawdopodobnie ze względu na zawartość acetylocholiny, powoduje poszerzenie naczyń wieńcowych oraz zapobiega nadciśnieniu. W prewencji chorób układu krążenia staje się istotnym elementem, ponieważ może wykazywać działanie obniżające stężenie we krwi frakcji LDL cholesterolu. Bardzo dobrze sprawdza się w chorobach wątroby. Glukoza i fruktoza wchłaniają się szybko, a powstający z przemian glukozy kwas glukuronowy wspomaga procesy detoksykacji organizmu odciążając tym samym wątrobę. Ostrożnie spożywać miód powinny jednak osoby chore na cukrzycę, ponieważ charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym.
Więcej ciekawostek na temat naszych miodów można również odszukać na naszych social mediach:
Serdecznie zapraszamy.
Reply