Piernik z Miodem Królewskim

Piernik z Miodem Królewskim

Poniżej przedstawiamy przepis na przepyszny piernik z miodem. To idealna propozycja ciasta na każdą okazję (Boże Narodzenie, urodziny czy spotkanie rodzinne). Piernik wychodzi puszysty, gładki oraz bardzo smaczny.

Składniki na ciasto z miodem

  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżeczki esencji z herbaty
  • 1 szklanka miodu (wielokwiatowego lub gryczanego)
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki sody

Składniki na polewę czekoladową

  • 100g czekolada mleczna lub gorzka
  • 30g masła

Sposób przygotowania piernika z miodem

Krok 1

W misce ubić jajka z cukrem. Po ubiciu dodaj stopniowo resztę składników (mąka, olej, soda herbata, przyprawa do piernika).

Krok 2

W garnku rozpuść miód (gryczany lub wielokwiatowy). Poczekaj, aż miód ostygnie, a następnie dodaj go do zmiksowanych składników.

Krok 3

Następnie należy ciasto podzielić na 3 części. Każdą część piec osobno w temperaturze 170 stopni w piekarniku ustawionym na termoobieg przez 30 minut.

Krok 4

Upieczone placki przełożyć marmoladą, miodem lub masą z kaszy mannej. Wierzch możesz polać rozpuszczoną czekoladą mleczną lub gorzką z masłem – w zależności jak słodkie ciasto chcesz uzyskać. Gotowe, smacznego!