Piernik z Miodem Królewskim
Poniżej przedstawiamy przepis na przepyszny piernik z miodem. To idealna propozycja ciasta na każdą okazję (Boże Narodzenie, urodziny czy spotkanie rodzinne). Piernik wychodzi puszysty, gładki oraz bardzo smaczny.
Składniki na ciasto z miodem
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 4 łyżeczki esencji z herbaty
- 1 szklanka miodu (wielokwiatowego lub gryczanego)
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki sody
Składniki na polewę czekoladową
- 100g czekolada mleczna lub gorzka
- 30g masła
Sposób przygotowania piernika z miodem
Krok 1
W misce ubić jajka z cukrem. Po ubiciu dodaj stopniowo resztę składników (mąka, olej, soda herbata, przyprawa do piernika).
Krok 2
W garnku rozpuść miód (gryczany lub wielokwiatowy). Poczekaj, aż miód ostygnie, a następnie dodaj go do zmiksowanych składników.
Krok 3
Następnie należy ciasto podzielić na 3 części. Każdą część piec osobno w temperaturze 170 stopni w piekarniku ustawionym na termoobieg przez 30 minut.
Krok 4
Upieczone placki przełożyć marmoladą, miodem lub masą z kaszy mannej. Wierzch możesz polać rozpuszczoną czekoladą mleczną lub gorzką z masłem – w zależności jak słodkie ciasto chcesz uzyskać. Gotowe, smacznego!
Reply