Owoce Liofilizowane
Liofilizacja to sposób przetwarzania żywności, który zmniejsza straty składników odżywczych produktu. Na przykład liofilizowana truskawka zachowuje te same witaminy i minerały co świeża truskawka. Jak to możliwe?
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia przy udziale niskiej temperatury (do -50°C) i obniżonego ciśnienia. Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, która polega na tym, że lód natychmiast przechodzi w parę wodną, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w temperaturze 40-50°C.
Czy liofilizacja jest zdrowa?
Produkty liofilizowane zachowują od 90 do 100% składników mineralnych i witamin. Dodatkowo, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników ani innych sztucznych substancji. Mimo to zachowują naturalny kolor i strukturę wewnętrzną. Zamoczone pęcznieją. Są niezwykle cenne, ponieważ mają taką samą wartość jak świeżo zerwane owoce czy warzywa.
Gdzie jest stosowana żywność liofilizowana?
Jak w wielu przypadkach, liofilizacja zaczęła być po raz pierwszy stosowana do konserwowania żywności dla astronautów. Lekkie, pełnowartościowe dania z długim terminem ważności doceniają również uczestnicy wypraw górskich, żeglarze oraz żołnierze.
Owoce, warzywa i zioła liofilizowane znalazły również zastosowanie w domowych kuchniach.
Wpływ owoców liofilizowanych na zdrowie
Wykazano, że codzienna suplementacja liofilizowanymi owocami maliny czernicy (owoce stanowiły 2,5; 5 lub 10% codziennej diety), skutkowała zmniejszeniem liczby guzów u szczurów o odpowiednio 42, 45 i 71 %, w zależności od ilości w diecie. Zauważono także ograniczenie oksydacyjnego uszkodzenia DNA. Suplementacja w ciągu 12 tygodni. Spowodowała także zmniejszenie liczby nowotworów u myszy
Zalety owoców liofilizowanych
- Dłuższy czas przechowywania żywności
- do ich przygotowania wystarczy woda lub inny płyn
- Szybkie w przygotowaniu
- Żywność idealna dla turystów, wybierających się na kemping, biwak czy wędrówkę z plecakiem
Podsumowanie:
Owoce liofilizowane nie różnią się znacząco pod względem zawartości składników odżywczych. W tej postaci są łatwe w transporcie. Przez to mogą być wykorzystywane zarówno w codziennym życiu, jak i przez wojsko. Przez niewielką objętość dostarczają także większych możliwości dla osób niemogących spożywać dużych ilości pokarmów m.in. z problemami dysfagii.
Reply