Miód w potrawach mięsnych

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, w którego skład wchodzą wszystkie aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Skład mineralny mięsa jest urozmaicony; znajdują się w nim potas, sód, żelazo, miedź oraz duża ilość chloru, fosforu i siarki. Ze względu na ilościową przewagę składników kwasotwórczych, mięso należy do produktów zakwaszających organizm. Mięso jest produktem nietrwałym, dlatego trzeba je kupować na krótko przed przygotowaniem potrawy bądź przechowywać w niskiej temperaturze.
Przechowywane w lodówce mięso należy przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy rozmrozić. Trzeba je opłukać w zimnej wodzie, umieścić w naczyniu, przykryć i postawić w chłodnym miejscu. Nie należy pozostawiać go w ciepłym miejscu, gdyż zbyt wysoka temperatura rozmnażania powoduje zwiększoną utratę soku komórkowego, w następstwie czego po obróbce termicznej mięso będzie suche i łykowate. Przygotowując potrawę, mięso możemy: gotować smażyć dusić lub piec. Do gotowania przeznacza się mięso gorszej jakości, pochodzące ze starych zwierząt, niezbyt dobrze utuczonych i mało umięśnionych oraz z części tusz przerośniętych ścięgnami i błonami, czy też z przednich części zwierzęcia, zawierające więcej tkanki łącznej, która mięknie i rozkleja się tylko w wodzie.
Podobne jakościowo mięso przeznacza się do duszenia, które składa się z obsmażania przygotowanych półfabrykatów, a następnie gotowania w małej ilości wody. Do smażenia i pieczenia przeznacza się najdelikatniejsze części tusz młodych, dobrze umięśnionych zwierząt.
Poniżej przedstawiamy nasze propozycje na wykorzystanie miodu w kuchni, przygotowując potrawy z mięsem wieprzowym.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane rokpolem
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 20 dkg)
- 2-3g rokpolu lub innego sera pleśniowego
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oleju
- kawałek mocnej nici, ewentualnie folia aluminiowa do pieczenia
Sposób wykonania polędwiczek z serem
W polędwiczce delikatnie robimy trzonkiem od łyżki kieszonkę (na całej długości). Uważamy, żeby nie przebić się na wylot. W powstałą kieszeń wkładamy ser (można włożyć masło ziołowe, świeże zioła itd.). Grubszy koniec zawiązujemy nitką. Mięso nacieramy czosnkiem, olejem, miodem, solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Układamy polędwiczkę na rozgrzanym grillu i opiekamy około 5-8 minut. Pieprzymy po usmażeniu. Jeśli chcemy aby mięso było bardziej wypieczone, możemy je podawać na dużej grzance np. przekrojonej i wydrążonej bagietce. (Przepis w/g Macieja Kuronia, podane ilości składników – na jedną osobę)
Schabowe w miodzie
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (z kością)
- 3-4 winne jabłka
- 1 mała kiść jasnych winogron,
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- czerwony pieprz
Sposób wykonania kotletów w miodzie
Kotlety opłukać. Lekko je zbić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka i winogrona. Dusić około 10 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Posłodzić do smaku. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posmarować je lekko miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i dużą szczyptą grubo zmielonego czerwonego pieprzu. Smażyć jeszcze przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z duszonymi owocami.
Schab pieczony ze śliwkami
Składniki:
- 80 dag schabu z kością
- 4 dag smalcu
- 12 dag śliwek suszonych,
- 2 dag mąki
- 2 dag miodu
- sól
Sposób wykonania:
Ze schabu odciąć kość. Włożyć go do wrzącej wody i obgotować. Następnie wyjąc, posolić, włożyć do brytfanny i obłożyć sparzonymi śliwkami bez pestek. Całość polać stopionym smalcem. Piec przez 60 minut w 180stopniach polewając sosem powstałym z pieczenia i skrapiając wodą z parzenia śliwek. Po upieczeniu schabu sos i śliwki przetrzeć przez sito. Następnie schab oprószyć mąką, zalać sosem, dodać miód, doprawić do smaku i chwilę dusić. Podawać porcje schabu, polane sosem z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Steki wieprzowe w miodzie
Składniki:
- 8 steków z karkówki, około 25 dag każdy,
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu,
- 4 łyżki ketchupu
- przyprawa grillowa
Sposób wykonania:
Steki umyć i osuszyć. Następnie posmarować olejem i posypać przyprawą. Zostawić pod przykryciem na 3-4 godziny. Piec na grillu przez 20 minut. Po 10 minutach posmarować miodem roztartym z ketchupem.
Żeberka w miodzie
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu, goździk
- 2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
Sposób wykonania żeberek w miodzie
Wymieszać składniki marynaty. Żeberka podzielić na porcje, zalać marynatą, odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjąc z marynaty i piec w nagrzanym piekarniku (190 st. C) przez godzinę, odlewając tłuszcz i co jakiś czas smarując mięso marynatą. Po upieczeniu żeberka powinny być zrumienione i chrupiące, a w środku soczyste. Podawać z ryżem.
Reply