Miód leśny – jak jest pozyskiwany? Jakie ma zalety?
Niesamowity zapach lasu to aromaty drzew liściastych i iglastych – klonu, lipy, świerku, jodły i jałowca oraz poszycie, w którym rośnie mech, grzyby, jagody, borówki, maliny i paprocie. Gdy otwieramy świeży miód leśny, te wspaniałe aromaty zaczynają unosić się w domu i mamy okazję poczuć, jak smakuje i pachnie prawdziwy las.
Miód leśny – właściwości, kolor i smak
Miód leśny ma słodki, łagodny smak i ciekawy bursztynowy kolor. Swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza aromatycznym leśnym nutom. Kiedy powstaje miód leśny? Miód z terenów leśnych Podkarpacia powstaje późną wiosną. To wyjątkowy czas! Las powoli nagrzewa się w promieniach letniego słońca, dni są dłuższe, noce i poranki ciepłe, a w powietrzu unoszą się wspaniałe zapachy żywicy i nie tylko. Dary lasu zbierane w drugiej połowie czerwca mają jeszcze sporo wiosennej świeżości, która nabiera dojrzałego smaku w letnich upałach.
Pszczoły uwijają się, by zdążyć zebrać pyłki z kwiatów leśnej maliny, kruszyny, drzew akacji i leśnych kasztanowców, zanim zaczną się lipcowe obfite ulewy. Pamiętajmy, że lipiec w Polsce to miesiąc z największą ilością opadów deszczu. Nagłe załamanie pogody sprawia, że pszczołom w krótkim czasie trudno pozyskać miód leśny i sprawić, by otrzymał odpowiednie właściwości prozdrowotne. Ze względu na ograniczoną ilość, jeszcze bardziej cenimy miód leśny i z satysfakcją oferujemy klientom w naszym sklepie internetowym.
Miód leśny – na co pomaga i komu będzie służyć najlepiej?
Wielokwiatowy miód leśny o ciemniejszym bursztynowym kolorze może mieć domieszkę spadzi liściastej, która wzbogaca smak i kolor. Miody, które powstają z wielu gatunków dziko rosnących roślin – kwiatów, krzewów i drzew, charakteryzują się ogromną ilością substancji aktywnych. Miód leśny jest tak cenny z jeszcze jednego powodu – dużej ilości enzymów. Podobnie jak miód wielokwiatowy lub nektarowy pozytywnie wpływa na zdrowie i dodatkowo pozwala wzmacniać odporność oraz chronić drogi oddechowe.
Miód leśny i jego właściwości lecznicze
Miód leśny właściwości lecznicze wykazuje szczególnie przy chorobach górnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Ponadto miody, które powstają na ekologicznie czystych terenach leśnych, mają bardzo dobry dla zdrowia, dzięki takim właściwościom, jak:
- wspieranie odporności organizmu;
- regulowanie przemiany materii;
- zapobieganie chorobom serca;
- poprawa samopoczucia;
- zapewnianie dawki energii i możliwość szybszej regeneracji osłabionego organizmu.
Miód leśny – zastosowanie w domowej apteczce
Miód leśny warto jeść na co dzień oraz mieć w zapasie słoik np. na ból gardła, przeziębienie lub infekcje wirusowe. Można dodać łyżkę miodu do letniej herbaty lub przestudzonej wody rano na czczo, by wzmocnić organizm i pobudzić układ pokarmowy. W razie osłabienia organizmu, gdy brakuje mu witamin i minerałów, dobrze połączyć miód leśny z wyrobami z pszczelej apteki. Idealny pomysł na dbanie o zdrowie bez przeziębień i grypy to naturalny miód z pasieki i pyłek pszczeli. Miód leśny jest też doskonałym wyborem do kuracji wzmacniającej odporność.
Miód leśny – zastosowanie w kuchni
Wielbiciele dziczyzny, przyrządzając udziec z sarny lub pieczeń z dzika chętnie sięgają po specyficzny miód leśny. Dodanie go do marynaty to jedno, a glazurowanie pieczeni to drugie kulinarne zastosowanie miodu leśnego. Mistrzom kuchni z pewnością uda się wyczarować więcej potraw, do których leśny miód będzie pasować idealnie. Jego smak doskonale łączy się z ziarnami jałowca lub kieliszkiem jałowcówki oraz igłami sosny wrzucanymi na węgiel do aromatyzowania potraw z grilla. Dla leśników i wszystkich, którzy lubią przebywać w borach, przygotowaliśmy zestaw prezentowy Leśnik z miodem, który zachwyca smakiem. Leśnika zachwyci również kompozycja tematycznych dodatków do miodu takich jak herbata z derenia, fantazja miodowa z owocami leśnej jagody, szyszka z wosku pszczelego i drewniany czerpak do miodu. Warto zajrzeć do naszego sklepu po więcej pomysłów na prezenty!
Reply