Miód kremowany – co to jest?
Miód kremowany ma gładką konsystencję masła i jest idealny do smarowania pieczywa lub dodawania do gorących herbat. Miody kremowane mają w składzie czysty miód pszczeli, a od surowego miodu różni je jedynie konsystencja. Obecnie kremowanie miodu staje się coraz bardziej popularne i zyskuje wielu zwolenników. Na czym polega kremowanie miodu? W tym artykule znajdziesz wszystko, co trzeba wiedzieć o kremowanym miodzie!
Czym jest miód kremowany?
Miód kremowany – co to za gatunek miodu? Kremowanie miodu to sposób przetwarzania surowego produktu w celu kontrolowania procesu krystalizacji. Miód kremowany nie ulega krystalizacji, zawsze ma gładką, łatwą do rozsmarowania konsystencję i jaśniejszy kolor niż płynny miód. Miód kremowany zawiera dużą liczbę małych kryształków, które zapobiegają tworzeniu się większych kryształów. W wyniku kremowania powstaje miód o gładkiej konsystencji, idealnej do smarowania. Ze względu na to, że w procesie kremowania miodu krystalizuje glukoza, a kryształy glukozy są naturalnie białe, miód o kremowej konsystencji zyskuje jaśniejszą barwę niż miód nektarowy płynny tego samego rodzaju.
Uwaga! Kremową konsystencję może mieć także fałszywy miód – nie ma on charakterystycznych grudek, które są cechą pozwalającą rozpoznać surowy miód. Produkty ze sklepu przy pasiece i odpowiednie oznaczenie na etykiecie będą pomocne w wyborze naturalnego miodu.
Jak kremować miód?
Metoda kremowania miodu została po raz pierwszy opatentowana w 1935 roku. Od tego czasu opracowano nowocześniejsze sposoby, stosowane współcześnie przez producentów miodu. Jak kremować miód wg najpopularniejszych obecnie metod? Istnieją dwie technologie kremowania miodu najbardziej rozpowszechnione wśród producentów miodów kremowanych: metoda Dyce’a wymagająca pasteryzacji miodu oraz technika wykorzystująca surowy miód, ale niewymagająca podgrzewania.
Metoda Dyce’a opiera się na twierdzeniu, że miód tworzący drobne kryształki jest smaczniejszy i atrakcyjniejszy dla osoby, która go spożywa. Każdy miód, aby mógł być sprzedawany z powodzeniem, powinien mieć drobne kryształy. Szybka krystalizacja daje małe kryształy i lepszy miód. Dyce opatentował więc metodę kontrolowania krystalizacji miodu, aby uzyskać produkt, który nazywamy miodem kremowym o gładkiej, jędrnej konsystencji. Kryształki cukru w tym miodzie nadają całości jaśniejszy kolor niż w miodzie płynnym.
Miód kremowany – jak powstaje?
Proces polega na dokładnym połączeniu drobno granulowanego miodu tzw. kryształów nasion z płynnym miodem, a następnie przechowywanie mieszanki w niskiej temperaturze. Kryształy nasion stanowią podstawę do tworzenia mniejszych, mniej gruboziarnistych kryształów niż te, które rozwijałyby się naturalnie, finalnie dając gładką, kremową konsystencję. Po zakończeniu procesu kremowania produkt powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej.
Metoda Dyce’a polega na pasteryzacji i filtrowaniu surowego miodu. Przetwarzanie miodu tym sposobem niestety może wpłynąć negatywnie na niektóre korzystne aspekty surowego miodu. Jednak istnieją też inne technologie, dzięki którym powstaje gładki kremowany miód bez pasteryzacji i potencjalnej utraty wartości odżywczych.
Jak zrobić miód kremowany w domu?
Czy surowy miód można przerobić na smarowny i jak kremować miód w domowych warunkach? Metoda kremowania miodu w domu nie jest skomplikowana i nie wymaga specjalnego sprzętu. Bez trudu można wykonać małą partię miodu kremowanego bez pasteryzacji i filtrowania. Warto wiedzieć, jak zrobić miód kremowany w domu nie tracąc przy tym prozdrowotnych walorów surowego miodu.
Jako startera można użyć istniejącego miodu kremowanego, aby zapewnić kryształki nasion oraz surowy, płynny miód do kremowania. W tym celu można zamówić gotowy kremowany miód i partię miodu do kremowania lub drobno zmielić wcześniej skrystalizowany miód, a następnie użyć go jako startera do produkcji kremowanego miodu.
Poniżej przepis jak kremować miód w domu:
W pojemniku z szerokim otworem i przykrywką należy dokładnie wymieszać starter z płynnym, surowym miodem w proporcji 1:10. Zamknięty pojemnik trzeba umieścić w chłodnym pomieszczeniu (temperatura 12,8 stopni Celsjusza) na tydzień lub dwa tygodnie, aby przeszedł proces kremowania, nadający smarowną konsystencję. Po zakończeniu procesu kremowania produkt powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej.
Czy miód kremowany jest zdrowy?
Miód kremowany na zimno (bez pasteryzowania) to po prostu miód pszczeli o takim samym składzie, co surowy miód, lecz o innej konsystencji. Oznacza to, że składniki odżywcze obecne w kremowanym miodzie są takie same jak w surowym miodzie np. lipowym, akacjowym czy rzepakowym. Pszczelarze często spotykają się z pytaniem, czy miód kremowany jest zdrowy? Niepasteryzowany – surowy miód jest doskonałą propozycją dla tych osób, które chcą skorzystać z właściwości naturalnego produktu.
Miody niepasteryzowane nie mają idealnej lejącej, gładkiej konsystencji, ale mają wiele zalet. W surowym miodzie znajduje się cztery razy więcej antyoksydantów niż w miodzie pasteryzowanym. Zawiera on także pyłek kwiatowy i unikatowe enzymy pszczele. Świeży, naturalny miód jest znacznie bogatszy w składniki odżywcze, które są eliminowane w trakcie pasteryzacji. Dotyczy to ponad 50 substancji bioaktywnych – w tym aminokwasów, składników mineralnych, witamin, białek i enzymów pszczelich.
Niestety po podgrzaniu miodu wiele z tych substancji ulega rozpadowi, dlatego działanie produktu pasteryzowanego jest mniej korzystne dla zdrowia. Pasteryzacja miodu to kilkustopniowy, dość skomplikowany proces, który składa się głównie z filtrowania i obróbki termicznej. Cóż, nie wszystkie miody są sobie równe pod kątem składu i właściwości odżywczych. Czysty, surowy miód nie został zmieniony, a co za tym idzie, zawiera wszystkie składniki w naturalnej równowadze.
Miody kremowane a surowy miód
Miód surowy jest pozyskiwany wprost z plastra wydobytego z wnętrza ula. Taki miód trzeba przecedzić przez sito, aby usunąć z niego zanieczyszczenia. Po wyjęciu miodu z ramki i przepuszczeniu przez sito produkt od razu przelewa się do słoików. Tak pozyskany miód niepasteryzowany (surowy) trafia w ręce osób chcących w pełni skorzystać z właściwości naturalnego produktu:
- enzymy, witaminy i minerały – obecność składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania zdrowego organizmu;
- antyoksydanty naturalnie obecne w miodzie – zwalczanie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania przyspieszonych procesów starzenia i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób m.in. raka, chorób serca, astmy;
- działanie antybakteryjne – substancje zawarte w miodzie niwelują stany zapalne i zakażenie bakteryjne w trakcie infekcji np. bólu gardła i innych objawów grypy;
- naturalny słodzik – miód z powodzeniem zastępuje cukier i syntetyczne słodziki.
Pamiętajmy, że nie wszystkie miody są sobie równe pod względem właściwości, a wybierając odpowiedni produkt, powinniśmy zawsze szukać czystego, surowego miodu. Naturalny produkt nie został zmieniony, a co za tym idzie, ma swoje wszystkie unikatowe właściwości. Już znamy odpowiedź na pytanie, czy miód kremowany niepasteryzowany jest zdrowy i brzmi ona: tak! Dlatego bez wahania możemy sięgać po naturalne produkty z pasieki. Jeśli wolisz miód kremowany od surowego – śmiało po niego sięgaj, bo jego właściwości prozdrowotne i odżywcze są takie same, jak innych miodów.
Reply