Miód a cukrzyca – czy cukrzycy mogą jeść miód?
Pszczoły wytwarzają słodki miód z miododajnych roślin: zbierają nektar z kwiatów lub igieł, a następnie przetwarzają go w ulu. Końcowy produkt ma bardzo słodki smak, zawiera duże ilości cukru. Ma także liczne witaminy, składniki mineralne, kwasy organiczne i enzymy pszczele. Mimo naturalnego składu i dobroczynnego wpływu miodu na zdrowie nie każdy powinien go spożywać bez ograniczeń. Zatem czy cukrzyk może jeść miód? Odpowiadamy!
Miód – indeks glikemiczny
Miód ma wysoki indeks glikemiczny (IG), dlatego nie powinien być częścią codziennej diety diabetyka. Spożywanie miodu przez osoby, które chorują na cukrzycę typu 1 i regularnie przyjmują insulinę, może powodować znaczący wzrost stężenia glukozy. Niestety miód dla cukrzyków nie jest więc najlepszym pomysłem. Znajduje się na liście produktów spożywczych, które diabetycy powinni całkowicie wykluczyć z jadłospisu lub zjadać jak najrzadziej.
Indeks glikemiczny miodu wynosi 85. Prawidłowa dieta w przypadku osób z cukrzycą powinna bazować produktach o niskim IG (poniżej 55) oraz opcjonalnie średnim IG (55–70). Produkty o niskim IG powodują powolny wzrost poziomu glukozy we krwi i zmniejszają wahania glikemii w ciągu dnia. Zadbanie o odpowiednią dietę o niskiej zawartości węglowodanów prostych i wysokiej zawartości błonnika jest kluczowe dla osób z cukrzycą.
Miód a cukrzyca typu 2
Miód zawiera znaczące ilości węglowodanów – w tym cukry proste, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi cukrzyka. Popularne gatunki miodu składają się w 70–80 proc. z węglowodanów, 10–20 proc. wody, oraz ze śladowych ilości białek, kwasów organicznych, witamin i fenoli. Wysoka zawartość fruktozy i glukozy słusznie budzi wątpliwości dotyczące tego, czy chorzy na cukrzycę mogą jeść miód bez szkody dla swojego zdrowia. W większości przypadków jest to niewskazane. Okazuje się jednak, że w kwestii miód a cukrzyca wyniki badań wskazują na pewien wyjątek. Jest nim miód lipowy, który włączony w umiarkowanych ilościach do diety może być mniej szkodliwy dla osób z cukrzycą typu 2 insulinoniezależną.
Miód dla cukrzyka w diecie – czy może mieć korzystny wpływ na zdrowie?
Lipowy miód dla cukrzyka pomaga między innymi w ograniczeniu rozwoju candidy. Do korzystnych dla zdrowia właściwości miodu zalicza się przede wszystkim silne działanie antybiotyczne. Dzięki temu miód lipowy nektarowy pomaga w przypadku objawów przeziębienia, infekcji grypopodobnych czy zapalenia oskrzeli. Działanie przeciwdrobnoustrojowe – w tym przeciwgrzybicze – miodu dotyczy także redukowania rozrostu drożdżaków, gronkowca czy paciorkowca. Takie miody zmniejszają też ryzyko powstawania stanów zapalnych, które są częstą przyczyną wielu chorób. Udowodniono, że miód wspiera na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza także objawy nerwicy, może obniżać stres oraz pomagać przy problemach z zasypianiem i bezsennością. Ponadto ma działanie moczopędne, co przeciwdziała obrzękom limfatycznym. Wpływ miodu na zdrowie w określonych przypadkach może więc być bardzo korzystny.
Jaki miód dla cukrzyków polecamy?
Naturalny, surowy i pełen wartościowych składników odżywczych miód dla diabetyków jest dopuszczalny, jednak wyłącznie z założeniem, że dotyczy to osób z opanowaną oraz uregulowaną cukrzycą typu 2. Jaki miód będzie najlepszy w takim przypadku? Miód lipowy cechuje wysoka zawartość fruktozy, dzięki czemu może być stosowany przez niektórych diabetyków. Inny w miarę bezpieczny rodzaj miodu dla cukrzyków to miód wrzosowy, zasobny we fruktozę, co przekłada się na obniżenie IG. Ma on także właściwości moczopędne, korzystne dla zdrowia i ogólnego samopoczucia przy występowaniu obrzęków limfatycznych.
Gryczany miód a cukrzyca
Na szczególną uwagę zasługuje miód gryczany, który w niewielkich ilościach, jako dodatek do diety, może być stosowany bezpiecznie przez osoby z cukrzycą typu 2. Gryczany jest więc dobrym rozwiązaniem, o ile zachowamy umiar. Badania naukowe wskazują na to, że miód gryczany może być stosowany bezpiecznie przez osoby z cukrzycą typu 2 insulinoniezależną – najlepiej w towarzystwie produktów o niskim IG, spowalniających wchłanianie glukozy do krwi. Do tego typu produktów należą między innymi orzechy, które są zasobne w tłuszcz, a także produkty nabiałowe, bogate w białko.
Miód bywa także polecany do wykonywania okładów w przypadku owrzodzeń i tzw. stopy cukrzycowej. Według publikacji Leczenie miodem owrzodzeń cukrzycowych stóp autorstwa Bogdana Kędzi oraz Elżbiety Hołdernej-Kędzi taka terapia powinna trwać sześć tygodni, aby owrzodzenia zniknęły.
(Informacja zawarta we wpisie nie jest poradą medyczną. Jeśli potrzebujesz porady medycznej udaj się do lekarza.)
Reply