Konsystencja miodu – miód rzadki i twardy

Konsystencja miodu – miód rzadki i twardy

O czym świadczy konsystencja miodu? Konsystencja świeżo odebranego z ula nektaru początkowo jest płynna. Po rozlaniu do słoików produkt naturalnie krystalizuje, staje się twardszy i z czasem w miodzie pojawiają się grudki. Tempo krystalizacji zależy od danego rodzaju miodu. W przypadku miodu lipowego zajmuje ona zaledwie kilka dni, natomiast miód akacjowy krystalizuje się dopiero po 12 miesiącach lub później. Jaki powinien być miód? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule. 

Konsystencja miodu

Gdy kupujesz świeży miód, konsystencja powinna być płynna, a gdy jest to miód kremowany – kremowa, przypominająca nieco masło. Zastanawiając się nad wyborem miodu, zdecyduj jaki rodzaj miodu chcesz kupić – spadziowy czy nektarowy i z jakiego gatunku kwiatów np. miód akacjowy, lipowy czy z mniszka. Następnie wybierz konsystencję miodu – czy ma to być miód płynny, stały czy kremowany? Większość klientów ma swoje ulubione gatunki i gęstość miodu oraz zna przynajmniej kilka podstawowych odmian. Każdy miód cechuje swoisty smak i aromat, a także właściwości prozdrowotne. Przemyśl, jaki powinien być miód zakupiony w sklepie i jak chcesz go spożytkować: jako słodzik do kawy lub herbaty, składnik wody miodowej, dodatek do pieczywa czy na łyżeczce w razie przeziębienia i bólu gardła.

Naturalny miód – konsystencja:

  • bardzo rzadki miód pszczeli – w zależności od tego, z jakich roślin został pozyskany, miód może mieć postać gęstą lub płynną;
  • ciekły miód naturalny (patoka) – po odebraniu z ula konsystencja miodu może być płynna lub półpłynna (lejący się miód);
  • grudki w miodzie – miód nektarowy może mieć drobne grudki; ten naturalny proces to krystalizacja, a miód z grudkami nadaje się do spożycia i nie traci swoich właściwości;
  • krupiec – skrystalizowany miód w postaci stałej; może być mniej lub bardziej twardy.

Patoka i krupiec to określenia używane w świecie pszczelarzy, a więc nie znajdziesz ich na opakowaniu miodu.

Jaki powinien być miód – płynny czy twardy?

Dlaczego miód jest rzadki? Miód skrystalizowany czy płynny – który jest lepszy? Każdy prawdziwy nieprzetworzony produkt to ciekły miód naturalny, który musi skrystalizować. Prześledźmy drogę, jaką przebywa miód, zanim trafi do słoików gotowy do spożycia. Pszczoły zbierają nektar, a nie miód. Jest on zagęszczonym sokiem roślinnym składającym się głównie z wody i cukrów prostych. Zawiera od 30 do 90 proc. wody, a reszta to cukry.

Miód może powstawać także ze spadzi drzew iglastych i liściastych, czyli soku roślinnego przetworzonego głównie przez mszyce. Pszczoły odparowują wodę z nektaru, wypełniają komórki plastra i zasklepiają je woskiem. Z ula wybiera się płynny miód tzw. patokę i odwirowuje w miodarce, a następnie przecedza przez sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Pozyskany miód można rozlać w przeciągu kilku dni do słoików bądź większych naczyń zbiorczych, szczelnie zamkniętych. Dlaczego miód jest bardzo twardy po pewnym czasie? Miód krystalizuje, zmienia się z płynnego na twardszy krupiec. Jest to naturalna właściwość miodu i nie ma nic wspólnego ze starzeniem się lub pogorszeniem właściwości zdrowotnych produktu. Sprawdź w kolejnym wpisie, jak upłynnić miód w warunkach domowych!