Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem

Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na rewelacyjną karkówkę z miodem i rozmarynem po myśliwsku. Koniecznie dajcie nam znać, gdy przetestujecie to danie.
Składniki na karkówkę po myśliwsku:
- karkówka – 700 gramów
- Przyprawa do karkówki z grilla Knorr – 1 opakowanie
- olej roślinny 4 łyżki
- miód gryczany 3 łyżki
- gałązka rozmarynu 8 sztuk
- ocet jabłkowy 4 łyżki
- świeży imbir 3cm
- kwaśne jabłka 4 sztuki
- średniej wielkości cebula 2 sztuki
- oscypek 4 sztuki
Sposób przygotowania karkówki z miodem:
Krok 1
Karkówkę pokrój w grube steki, co najmniej 2 cm. Jabłka pokrój w grubsze centymetrowe plastry i wytnij z nich gniazdo nasienne. W podobne plastry pokrój cebulę, zetrzyj na tarce oscypka, drobno posiekaj dwie gałązki rozmarynu.
Krok 2
W misce pomieszaj przyprawę do grilla z olejem, posiekanym rozmarynem, miodem, octem i startym imbirem. Powstałą marynatą natrzyj karkówkę. W marynacie obtocz też jabłka i cebulę. Uważaj, aby cebula się nie rozpadła, a jabłka nie połamały. Wszystkie składniki, łącznie z pozostałymi gałązkami rozmarynu, poukładaj na przemian w misce. Odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.
Krok 3
Karkówkę grilluj pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, przez około 20- 30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Na tackach ułóż też gałązki rozmarynu. Powinny się delikatnie tlić podczas grillowania, aromatyzując w ten sposób mięso. Cebule i jabłka grilluj około 5-8 minut bezpośrednio na ruszcie, uważając jednak, aby marynata się nie spaliła.
Krok 4
Na gotową karkówkę ułóż plaster jabłka i cebuli, całość posyp startym oscypkiem. Grilluj jeszcze wszystko razem, aż ser się rozpuści. Tuż przed podaniem połóż na sam wierzch gałązkę tlącego się rozmarynu.
Reply