Jagody acai – Super owoc w naszym miodzie

Jagody acai – Super owoc w naszym miodzie

Co to są jagody acai?

Acai to mała, ciemnofioletowa jednopestkowa jagoda, które wygląda podobnie jak borówka. Rosną na drzewie palmowym i osiągają około 2,5 cm średnicy. W amazońskich lasach deszczowych jagody acai są często częścią posiłku. Aby były jadalne, moczy się je, aby zmiękczyć ich twardą zewnętrzną skórę, a następnie rozciera w ciemnofioletową pastę. Świeże jagody acai mają krótki termin przydatności do spożycia i nie są dostępne poza miejscem uprawy. Sprzedawane są na eksport jako mrożone przeciery owocowe, suszony proszek lub sok z acai.

Owoc acai – właściwości

Małe, niepozorne owoce acai to jedne z cenniejszych owoców, jeśli chodzi o właściwości odżywcze. Uznaje się je, podobnie jak acerolę, za superfood. Jagoda acai zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w szczególności kwasu oleinowego i linolowego. Poza tym uchodzi za jeden z najsilniejszych antyoksydantów pośród wszystkich owoców jagodowych. Do najważniejszych związków o działaniu przeciwutleniającym, obecnych w jagodach acai należą antocyjany oraz flawonoidy. Surowiec to także bogactwo fitosteroli oraz, co często się podkreśla, aminokwasów egzogennych, które występują w nim w zalecanych proporcjach.

Jagody acai – zastosowanie

Właściwości odżywcze jagód acai sprawiają, że jest to szeroko stosowana żywność funkcjonalna. Niestety charakteryzują się one niezwykle krótkim terminem przydatności do spożycia po stłuczeniu, dlatego poza Amazonią są one w większości w postaci przetworzonej. Wykorzystywane są do produkcji pulpy, soków i napojów mlecznych. Wykorzystywane są również w gotowaniu jako liofilizowany proszek. W tej formie acai dodaje się do jogurtu lub koktajlu.

Poza tym surowiec to także popularny składnik suplementów diety. Zastosowanie jagód acai w tej formie obejmuje przede wszystkim uzupełnianie diety w składniki odżywcze. Do głównych wskazań należą:

  • wspomaganie procesów odchudzania;
  • poprawa metabolizmu;
  • ochrona przed stresem oksydacyjnym;
  • poprawa profilu lipidowego;

Regularne stosowanie suplementów lub soku z acai rekomendowane jest ponadto w celu podnoszenia odporności i wzmacniania oraz ochrony układu sercowo-naczyniowego.

Owoce acai na odchudzanie

Często podkreśla się, że jagody acai na odchudzanie działają niezwykle skutecznie. Czy rzeczywiście tak jest? Z uwagi na wysoką zawartość błonnika włączenie ich do diety osób pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów jest dobrym pomysłem. Spożywanie acai pozwala na zachowanie uczucia sytości przez dłuższy czas, a dodatkowo wpływa regulująco na przemianę materii i proces wypróżniania. Nie bez znaczenia jest tu także działanie antyoksydacyjne, które przekłada się na znoszenie stanów zapalnych i ochronę komórek. Częstym problemem osób otyłych jest podwyższony poziom cholesterolu, a więc i tu jagody acai będą pomocne.

Należy jednak pamiętać, że spożywanie ich bez zmiany nawyków żywieniowych i wprowadzenia aktywności fizycznej na niewiele się zda. Bez wątpienia jednak acai są warte włączenia ich do codziennego jadłospisu, nie tylko osób otyłych, ponieważ są bardzo odżywcze i mogą stanowić cenne uzupełnienie diety w niezbędne nienasycone kwasy kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminę A, wapń oraz aminokwasy egzognne.

Miód z super owocem

Jagody acai liofilizowane dodaliśmy do naszego pysznego miodu wielokwiatowego i mamy wspaniałą kompozycję najzdrowszego owocu i pysznego miodu.