Jagody acai – Super owoc w naszym miodzie.

Co to są jagody acai?
Acai to małe, ciemnofioletowe, jednopestkowe jagody, wyglądem przypominające borówkę. Rosną na drzewie palmowym i osiągają średnicę ok. 2,5 cm. W amazońskiej dżungli jagody acai często stanowią element posiłków. By były jadalne, moczy się je, aby zmiękczyć twardą zewnętrzną skórkę, a następnie rozciera na ciemnofioletową pastę. Świeże jagody acai mają krótki okres przydatności do spożycia i nie są dostępne poza miejscem ich uprawy. Na eksport sprzedawane są jako mrożone purée owocowe, suszony proszek lub sok acai.
Owoc acai – właściwości
Małe, niepozorne owoce acai to jedne z cenniejszych owoców, jeśli chodzi o właściwości odżywcze. Uznaje się je, podobnie jak acerolę, za superfood (przeczytaj artykuł co to jest acerola i jakie ma właściwości?). Jagoda acai zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w szczególności kwasu oleinowego i linolowego. Poza tym uchodzi za jeden z najsilniejszych antyoksydantów pośród wszystkich owoców jagodowych. Do najważniejszych związków o działaniu przeciwutleniającym, obecnych w jagodach acai należą antocyjany oraz flawonoidy. Surowiec to także bogactwo fitosteroli oraz, co często się podkreśla, aminokwasów egzogennych, które występują w nim w zalecanych proporcjach.
Jagody acai – zastosowanie
Właściwości odżywcze jagód acai sprawiają, że znalazły one powszechne zastosowanie jako żywność funkcjonalna. Niestety charakteryzuje je niezwykle krótka trwałość po zerwaniu, dlatego poza Amazonią występują głównie w formie przetworzonej. Wykorzystuje się je do produkcji pulpy, soków, napojów mlecznych. Zastosowanie odnalazły w kuchni także w formie liofilizowanej, sproszkowanej. W takiej postaci dodaje się acai m.in. do przyrządzania jogurtów lub koktajli.
Poza tym surowiec to także popularny składnik suplementów diety. Zastosowanie jagód acai w tej formie obejmuje przede wszystkim uzupełnianie diety w składniki odżywcze. Do głównych wskazań należą:
- wspomaganie procesów odchudzania;
- poprawa metabolizmu;
- ochrona przed stresem oksydacyjnym;
- poprawa profilu lipidowego;
Regularne stosowanie suplementów lub soku z acai rekomendowane jest ponadto w celu podnoszenia odporności i wzmacniania oraz ochrony układu sercowo-naczyniowego.
Owoce acai na odchudzanie
Często podkreśla się, że jagody acai na odchudzanie działają niezwykle skutecznie. Czy rzeczywiście tak jest? Z uwagi na wysoką zawartość błonnika włączenie ich do diety osób pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów jest dobrym pomysłem. Spożywanie acai pozwala na zachowanie uczucia sytości przez dłuższy czas, a dodatkowo wpływa regulująco na przemianę materii i proces wypróżniania. Nie bez znaczenia jest tu także działanie antyoksydacyjne, które przekłada się na znoszenie stanów zapalnych i ochronę komórek. Częstym problemem osób otyłych jest podwyższony poziom cholesterolu, a więc i tu jagody acai będą pomocne.
Należy jednak pamiętać, że spożywanie ich bez zmiany nawyków żywieniowych i wprowadzenia aktywności fizycznej na niewiele się zda. Bez wątpienia jednak acai są warte włączenia ich do codziennego jadłospisu, nie tylko osób otyłych, ponieważ są bardzo odżywcze i mogą stanowić cenne uzupełnienie diety w niezbędne nienasycone kwasy kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminę A, wapń oraz aminokwasy egzognne.
Super owoc w naszym miodzie
Acai liofilizowane dodaliśmy do naszego pysznego miodu wielokwiatowego i mamy wspaniałą kompozycję najzdrowszego owocu i pysznego miodu.
Bibliografia:
- Cieślik E, Topolska K. Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.) Postępy Fitoterapii 3/2012;188-191.
- https://www.researchgate.net/publication/286075090
Ciekawostki z życia pszczół i nie tylko możecie również podglądnąć na naszych profilach na:
Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody | Facebook
www.krolewskie-miody.pl (@krolewskiemiody) • Zdjęcia i filmy na Instagramie
Reply