Indyczka nadziewana po staropolsku

Wspaniały przepis na indyka po staropolsku nadziewanego wątróbką oraz migdałami. Przetestuj ten przepis i przekonaj się jak dobre mogą być potrawy drobiowe z miodem.
Składniki na indyka po staropolsku:
- Tuszka indyczki (3-4 kg)
- 4 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki śmietany
- sól
Składniki na nadzienie do indyka:
- wątróbka indyka,
- 10 dag bułki tartej,
- 3 łyżeczki masła,
- 1 szklanka herbaty,
- 3 jajka,
- 6 dag rodzynek.
- 6 dag migdałów,
- 2-3 łyżki 12% śmietanki,
- szczypta mielonego pieprzu (najlepiej białego),
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- szczypta tymianku,
- 2 utłuczone goździki,
- 1 łyżeczka miodu (wielokwiatowego),
- sól,
- świeże owoce (lub z kompotu),
- smażone borówki do dekoracji.
Sposób wykonania nadziewanego indyka:
Tuszkę sprawić. Naciąć skórkę nóg wokół stawu kolanowego i wyciąć ścięgna. Indyczkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pozostawić co najmniej na 2 godziny.
Nadzienie: umyć rodzynki, namoczyć w herbacie. Migdały sparzyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Wątróbkę opłukać, osączyć, posiekać, dodać miękkie masło, żółtka i dokładnie utrzeć. Wymieszać z tartą bułką. Wrzucić rodzynki i migdały, doprawić cukrem, pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami, tymiankiem i solą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z nadzieniem. Gdyby nie było zbyt pulchne – dodać trochę śmietany. Nadzieniem wypełnić podgardle i zaszyć otwór, a jeśli zostało – wnętrze indyczki.
Tuszka: włożyć (grzbietem do dołu) do brytfanny, na dno wlać trochę stopionego masła, pozostałym polać tuszkę, wlać kilka łyżek wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Czas pieczenia – ok. 40 minut na każdy kilogram. Na początku mięso pieczemy bez przykrycia, polewając je sosem, następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez godzinę. Pod koniec pieczenia indyczkę smarujemy miodem i śmietaną, co nada mięsu chrupkości. Podawać ze smażonymi borówkami, pieczonymi kulkami ze ziemniaków lub ryżu.
Zapraszam państwa do naszego sklepu internetowego oraz na stronę Facebook, gdzie publikowane są wpisy związane z nowymi produktami, ciekawostkami, oraz informacjami o naszej firmie.
Reply