Indyczka nadziewana po staropolsku

Indyczka nadziewana po staropolsku

Wspaniały przepis na indyka po staropolsku nadziewanego wątróbką oraz migdałami. Przetestuj ten przepis i przekonaj się jak dobre mogą być potrawy drobiowe z miodem.

Składniki na indyka po staropolsku:

  • Tuszka indyczki (3-4 kg)
  • 4 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki śmietany
  • sól

Składniki na nadzienie do indyka:

  • wątróbka indyka,
  • 10 dag bułki tartej,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 1 szklanka herbaty,
  • 3 jajka,
  • 6 dag rodzynek.
  • 6 dag migdałów,
  • 2-3 łyżki 12% śmietanki,
  • szczypta mielonego pieprzu (najlepiej białego),
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta tymianku,
  • 2 utłuczone goździki,
  • 1 łyżeczka miodu (wielokwiatowego),
  • sól,
  • świeże owoce (lub z kompotu),
  • smażone borówki do dekoracji.

Sposób wykonania nadziewanego indyka:

Tuszkę sprawić. Naciąć skórkę nóg wokół stawu kolanowego i wyciąć ścięgna. Indyczkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pozostawić co najmniej na 2 godziny.

Nadzienie: umyć rodzynki, namoczyć w herbacie. Migdały sparzyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Wątróbkę opłukać, osączyć, posiekać, dodać miękkie masło, żółtka i dokładnie utrzeć. Wymieszać z tartą bułką. Wrzucić rodzynki i migdały, doprawić cukrem, pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami, tymiankiem i solą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z nadzieniem. Gdyby nie było zbyt pulchne – dodać trochę śmietany. Nadzieniem wypełnić podgardle i zaszyć otwór, a jeśli zostało – wnętrze indyczki.

Tuszka: włożyć (grzbietem do dołu) do brytfanny, na dno wlać trochę stopionego masła, pozostałym polać tuszkę, wlać kilka łyżek wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Czas pieczenia – ok. 40 minut na każdy kilogram. Na początku mięso pieczemy bez przykrycia, polewając je sosem, następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez godzinę. Pod koniec pieczenia indyczkę smarujemy miodem i śmietaną, co nada mięsu chrupkości. Podawać ze smażonymi borówkami, pieczonymi kulkami ze ziemniaków lub ryżu.

Zapraszam państwa do naszego sklepu internetowego oraz na stronę Facebook, gdzie publikowane są wpisy związane z nowymi produktami, ciekawostkami, oraz informacjami o naszej firmie.