Gruszki w cieście francuskim z miodem i orzechami włoskimi 

Gruszki w cieście francuskim z miodem i orzechami włoskimi 

Przepis na gruszki z miodem to szybki i łatwy do wykonania deser, który warto mieć pod ręką w razie niezapowiedzianej wizyty gości. Zapiekane owoce z dodatkiem słodkiego miodu w tej wersji wybornie smakują jako dodatek do kawy, a składniki potrzebne do wykonania zazwyczaj mamy domu.

Gruszki zapiekane na słodko 

Pieczone gruszki z miodem i orzechami w cieście francuskim udadzą się nawet tym osobom, które są mało wprawione w kuchenne poczynania. Cztery składniki, kilka chwil na przygotowanie, 20 minut w rozgrzanym piekarniku i wyśmienity deser jest gotowy do podania. Z tym przepisem staropolski zwyczaj wpadania z niezapowiedzianą wizytą przestaje być taki stresujący.

Gruszki z miodem – składniki:

·        Opakowanie ciasta francuskiego,

·        4-5 obranych gruszek bez gniazd nasiennych,

·        100 g orzechów włoskich prażonych na patelni,

·        5 łyżek ulubionego miodu nektarowego, np. miód spadziowy lub akacjowy czy miód wielokwiatowy.

Miód spadziowy do jesiennych przepisów

Gruszka w cieście francuskim

Gruszki zapiekane na słodko smakują każdemu, a w wykonanie tego przepisu warto włożyć odrobinę własnej inwencji, dodając np. gałkę lodów waniliowych albo udekorować świeżymi owocami i czekoladą. Jak zrobić szybki deser? Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne łyżeczką, obrać skórkę i zostawić ogonki. Ciasto francuskie pokroić na długie pasy szerokości ok. 1,5 cm i owinąć nim w dowolny sposób owoce. Efektownie wygląda cała gruszka w cieście francuskim, ale równie dobrze możemy pokroić owoce na połówki lub ćwiartki, jeśli chcemy zaserwować małe co nieco na słodko.  

Szybki deser z gruszek – sposób przygotowania:

·        Gruszki owinąć paskami ciasta francuskiego,

·        Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 20 minut,

·        Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, a pod koniec dodać 3 łyżki miodu,

·        Po wyjęciu z piekarnika gruszki posypujemy orzechami i dodatkowo polewamy delikatnie miodem.

Upieczone gruszki w cieście francuskim
Gruszki w cieście francuskim po upieczeniu

Jaki miód wybierać do deserów?

Szybki deser z gruszek jest naprawdę pyszny i idealnie pasuje na jesień, kiedy dojrzałe owoce zostały zebrane z sadów. Po miody tradycyjne do sporządzania deserów, pieczenia ciast i glazurowania potraw mięsnych zapraszamy do pasieki Królewskie Miody. W naszym sklepie zaopatrzysz się w delikatny w smaku miód wielokwiatowy do makowców, by zawsze pozostawały wilgotne i aromatyczny miód gryczany do ciasta piernikowego na świąteczny stół, a także innych wypieków na wiele okazji w ciągu roku.