Ciasto piernikowo-miodowe z konfiturą – przepis

Ciasto piernikowo-miodowe z konfiturą – przepis

Wilgotne ciasto piernikowo-miodowe z konfiturą to znakomity wybór na wiele różnych okazji. Ze względu na bogactwo składników i aromatyczny smak przepis sprawdzi się na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Piernikowe ciasto może być również wspaniałym dodatkiem do urodzinowej uczty lub spotkania towarzyskiego. Ponadto, ze względu na swoją elegancką prezentację, może być odpowiednie na bardziej formalne okazje, takie jak przyjęcia czy spotkania rodzinne.

Święta pachną piernikiem z prawdziwym miodem 

Aromat domowego ciasta to jeden z najpiękniejszych zapachów, który kojarzy się z rodzinnymi świętami pełnymi magii. Wspomnienie, jakie chętnie przywołujemy z czasów beztroskiego dzieciństwa, to przygotowania do tego wspaniałego czasu, krzątanie się po kuchni i pieczenie domowego ciasta, dlatego dzielimy się przepisem na fantastyczne ciasto piernikowo-miodowe z konfiturą lub dżemem w ulubionym smaku. Wspomnienia powrócą, jak tylko zapach domowego ciasta rozejdzie się po domu.

Na naszym Facebooku: Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody, pod przepisem na ten przepyszny placek piernikowy, pojawiły się liczne entuzjastyczne komentarze. Fanów słodkości z naturalnym miodem pszczelim rozpływają się w zachwycie.

Spróbuj i Ty naszego fantastycznego piernika z prawdziwym miodem i czekoladą!

Składniki na piernikowe ciasto:

  • jajka – 2 sztuki,
  • cukier – 3/4 szklanki,
  • dżem – 2 łyżki,
  • mleko – 1 szklanka,
  • mąka tortowa – 2 i 1/2 szklanki,
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • olej – 1/2 szklanki,
  • kakao – 1 łyżka,
  • miód prawdziwy – 2 łyżki,
  • przyprawa do piernika, ciast i deserów – 1 sztuka,
  • orzechy włoskie posiekane – 1/2 szklanki.

Sposób przygotowania pysznego ciasta z miodem

Przygotowanie piernika z miodem i czekoladą nie jest trudne, dlatego przepis można polecić każdemu, bez względu na doświadczenie w pieczeniu domowych ciast. Wystarczy wcześniej przygotować składniki i dodając w kolejności wg przepisu, zmiksować je na puszystą masę, a następnie upiec w piekarniku i udekorować polewą czekoladową.

  • Przygotowanie ciasta: jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy dżem, miód prawdziwy, olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: mleko, kakao, przyprawę do piernika, sodę, proszek i mąkę tortową. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
  • Pieczenie: ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy placek piernikowy jest upieczony, a następnie studzimy.
  • Polewa: rozpuścić ulubioną czekoladę mleczną lub gorzką w małej ilości mleka, gotując ją i mieszając na małym ogniu.
  • Dekorowanie ciasta: polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście i posypujemy orzechami lub cukrem pudrem. Odstawiamy ją do zastygnięcia polewy.

Do ciasta piernikowo-miodowego polecamy nasz doskonały miód gryczany, który znajduje się na pierwszym miejscu preferowanych miodów do wypieku pierników. Wykorzystanie innych gatunków miodów nie umniejsza jednak walorów smakowych ciasta – również można je zastosować.