Zastosowanie oraz właściwości jadu pszczelego

Zastosowanie oraz właściwości jadu pszczelego

Jad pszczeli (apitoksyna) – wydzielina gruczołu jadowego pszczoły robotnicy. Jest to żółtawa lub niemal bezbarwna, opalizująca ciecz o gęstości około 1,13 g/cm³ i pH 4,5-5,5. Jad ma słaby charakterystyczny zapach przypominający zapach miodu, ma intensywny smak gorzki, kwasowy i daje w ustach uczucie gorąca, zawiera od 55% do 70% wody.

Pozytywny wpływ jadu pszczelego:

Jad pszczeli jest surowcem o właściwościach przeciwzapalnych przeciwartretycznych, przeciwreumatycznych, przeciwbólowych, przeciwdrobnoystrojowych, także przeciwnowotworowych. Może być stosowany w leczeniu wielu schorzeń, głównie jako lek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Jad pszczeli pomaga w leczeniu:

  • astmy
  • nadciśnienie tętnicze
  • miażdżycy

Leczenie jadem pszczelim nazywa się apitoksynoterapią.

Jaka jest reakcja ludzi po urządleniu?

Reakcje ludzi na użądlenia są różne. W większości przypadków jest to miejscowy obrzęk zapalny, który schodzi po 2-3 dniach. W miejscach bardziej wrażliwych tj.: okolice oczu, warg oraz wewnątrz jamy ustnej opuchlizna jest silniejsza, a w tym ostatnim przypadku może doprowadzić do uduszenia. U ludzi uczulonych na jad pszczeli reakcja ma charakter ogólny. Może wystąpić pokrzywka na całym ciele w ciągu 15-20 minut po użądleniu, silne pieczenie i swędzenie ciała. Zaburzenia w oddychaniu, omdlenia, a nawet szok anafilaktyczny i śmierć w ciągu kilkunastu minut. Jad pszczeli jest trucizną, dlatego u pszczelarzy na ogół uodpornionych, w przypadku bardzo licznych użadleń (ponad 200) może nastąpić ogólne zatrucie organizmu. W takich przypadkach stosuje się surowicę przeciwjadową wykorzystywaną przy ukąszeniach przez żmije.

Czym jest Apitoksynoterapia?

Apitoksynoterapia polega na leczeniu jadem pszczelim, bezbarwnym, gęstym płynem o słodko-kwaśnym smaku. Ma on bardzo złożony skład chemiczny, zawiera m.in. Najważniejszym farmakologicznie składnikiem jadu pszczelego, wydzielonym biologicznie, jest aktywne białko – melityna, która nie reaguje na kwasy i zasady.

Zastosowanie jadu pszczelego w kosmetyce:

Kosmetyki zawierające jad pszczeli mają pomagać w utrzymaniu równomiernego kolorytu skóry, poprawiają również jej elastyczność. Jad pszczeli zwiększa krążenie krwi, ujędrnia skórę oraz wygładza drobne linie i zmarszczki. Usuwa więc niedoskonałości skóry. Podwyższa się także poziom nawilżenia skóry. Apitoksyna ma pobudzać produkcję kolagenu i elastyny. Kolagen wzmacnia tkanki ciała, podczas gdy elastyna to białko, które pomaga skórze pozostać napiętą i odpowiada za jej sprężystość. Rozświetlona i odżywiona od wewnątrz cera to zasługa kosmetyków z jadem pszczelim. Po nałożeniu kremu z jadem pszczelim lub innej postaci kosmetyku na skórę, pojawia się delikatne mrowienie, które oczywiście nie jest długotrwałe. Jak twierdzą producenci to wtedy nasz mózg odbiera sygnał, że zostaliśmy użądleni i pobudza komórki skóry do działań naprawczych.

Linki :  

  • http://biotechnologia.pl
  • https://www.facebook.com/Krolewskie.Miody
  • http://krolewskie-miody.pl/sklep/
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Jad_pszczeli