Potrawy z drobiu

Potrawy z drobiu

Jeśli przygotowujemy potrawę ze świeżo ubitego drobiu, to należy go bezpośrednio po oskubaniu kilka razy zanurzyć na przemian w zimnej i wrzącej wodzie. Wówczas będzie kruchy i delikatny.

Przed nasoleniem i natarciem ptaka pieprzem należy odciąć skrzydełka, a u nóg kolanka. Na szyjce i skrzydełkach można ugotować rosół.
Każdą tuszkę, po dokładnym umyciu, a przed duszeniem lub pieczeniem, nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. W polewanym naczyniu pozostawiamy ją na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nasiąkła solą i nabrała ostrzejszego smaku.
Od tego w dużym stopniu zależy dobry smak pieczonego drobiu.
Objętość nadzienia nie powinna stanowić więcej niż 3/4 objętości nadziewanej przestrzeni, gdyż w trakcie pieczenia następuje kurczenie się tuszki. Jeśli przygotujemy więcej nadzienia, to będą wypływały soki, a tuszka może pękać.

Przy braku wątróbki tuszkę można nadziać zmielonymi sercami lub posiekanymi pieczarkami. Jeśli natomiast mamy za mało mięsa, to możemy go uzupełnić jajami i tartą bułką, ugotowanymi ziemniakami lub kaszą. Drób duszony zawsze podaje się w sosach

Próbę miękkości gotowanego drobiu przeprowadzamy na udzie, które zawiera najwięcej tkanki łącznej i ścięgnistej. Naciskamy udko – jeśli wyczuwalna jest kość, mięso jest miękkie.

Na stół podajemy drób podzielony na kawałki.

 

 

 

Indyczka nadziewana po staropolsku

Składniki:

  1. Tuszka indyczki (3-4 kg)
  2. 4 łyżki masła
  3. 3 łyżki śmietany
  4. Sól

 

Sposób wykonania

Tuszkę sprawić. Naciąć skórę nóg wokół stawu kolanowego i wyciąć ścięgna. Indyczkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pozostawić na co najmniej na 2 godziny.

 

Nadzienie

Umyć rodzynki, namoczyć w herbacie. Migdały sparzyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Wątróbkę opłukać, osączyć i posiekać, dodać miękkie masło, żółtka i dokładnie utrzeć. Wymieszać z tartą bułką. Wrzucić rodzynki i migdały, doprawić cukrem, pieprzem, gałką muszkatałową, goździkami, tymiankiem i solą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z nadzieniem. Gdyby nie było zbyt pulchne – dodać trochę śmietany. Nadzieniem wypełnić podgardle i zaszyć otwór, a jeśliby zostało – wnętrze indyczki.

Tuszkę włożyć (grzbietem do dołu) do brytfanny, na dno wlać trochę stopionego masła, pozostałym polać tuszkę, wlać kilka łyżek wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Czas pieczenia – ok. 40 minut na każdy kilogram. Na początku mięso pieczemy bez przykrycia, polewając je sosem, następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez godzinę. Pod koniec pieczenia indyczkę smarujemy miodem i śmietaną, co nada mięsu chrupkości. Podawać ze smażonymi borówkami, pieczonymi kulkami z ziemniaków, ryżem.

 

 

 

Indyk w sosie słodko – kwaśnym

Składniki:

  1. 80 dag piersi indyka
  2. 6 łyżek oleju
  3. 2 cebule
  4. 3 łyżki octu winnego
  5. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  6. 2-3 szklanki bulionu
  7. 2 łyżki miodu
  8. szczypta mieszanki ziołowej
  9. sos sojowy
  10. pieprz
  11. sól czosnkowa
  12. sól

 

Sposób wykonania:

Mięso pokroić w dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać mięso i smażyć 5 minut, stale mieszając na dużym ogniu. Wlać bulion, zagrzać, dusić na małym ogniu 30 min. Dodać posiekaną cebulę, ocet i koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku ziołami, przyprawami i sosem sojowym. Wymieszać i dusić jeszcze 15 min. Podawać potrawę z ryżem.

 

 

 

Indyk z tostami i krokietami

Składniki:

  1. tuszka indyka – ok 3.5 kg
  2. 30 – 40 dag wątróbek drobiowych
  3. 2 cebule
  4. 4 pomidory
  5. 4 ząbki czosnku
  6. 1 duży pęczek natki
  7. 1 łyżka tymianku
  8. 2 cytryny
  9. 1 łyżka miodu
  10. 10 dag pieczarek
  11. 8 dag masła
  12. 6 jaj
  13. sól
  14. pieprz
  15. 12 kromek chleba tostowego
  16. tarta bułka
  17. trochę mąki
  18. szklanka ugotowanego ryżu

 

Sposób wykonania:

Cebulę obrać i posiekać, pomidory obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, rozgnieść czosnek. Dodać grubo posiekaną wątróbkę jajo, sól pieprz, łyżkę tartej bułki, pęczek posiekanej natki. Całość dokładnie wymieszać. Tuszkę nadziać farszem, zszyć i posmarować miodem wymieszanym z sokiem z jednej cytryny i dwoma żółtkami. Indyka umieścić w naczyniu do pieczenia, posypać tymiankiem, solą i pieprzem, obłożyć kilkoma kawałkami masła. Piec 2.5 godz.

 

 

 

Kaczka z miodem

Składniki:

  1. duża tuszka kaczki
  2. 2 łyżki miodu
  3. 3 łyżki sosu sojowego
  4. 1 łyżka oleju sezamowego
  5. 4 jabłka
  6. sól
  7. pieprz
  8. por
  9. plasterki cytryny
  10. natka pietruszki

 

Sposób wykonania:

Tuszkę umyć a następnie sparzyć wrzątkiem, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na kilka godzin do lodówki. Wymieszać miód, sos sojowy i olej sezamowy, aż powstanie jednolity sos. wysmarować nim kaczkę z zewnątrz i wewnątrz odstawić na 1 godzinę. Jabłka obrać pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda pestkowe. Ułożyć jabłka wewnątrz kaczki i dokładnie ją zaszyć. Rozgrzać piekarnik do temp. 220 st C. Kaczkę ułożyć na blaszce, podlać wodą. Piec około 1.5 godziny. Kaczka jest dobrze upieczona, gdy jej skóra zrobi się ciemno złota, a nawet lekko brązowa. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy kaczkę na półmisek, dekorujemy natką pietruszki, porem i plastrami cytryny. Podajemy z ryżem i bukietem surówki.

 

 

 

Piersi z kurczaka w sosie słodko – kwaśnym

Składniki:

  1. 50 dag piersi z kurczaka,
  2. czerwona i zielona papryka,
  3. 4 łyżki przyprawy wegety,
  4. 1 pęczek dymki
  5. 1 puszka ananasa w plastrach
  6. 3 łyżki sosu sojowego
  7. 1 ząbek czosnku
  8. 2 łyżki oleju do smażenia
  9. 1 łyżka miodu
  10. mielony imbir
  11. 1 łyżka zasmażki z mąki i oleju

Sposób wykonania:

Mięso z piersi kurczaka umyć, oczyścić pokroić w paski, włożyc na patelnię i z gorącym olejem i smażyć ok. 3-4 minuty, aż mięso lekko się zarumieni. Następnie dodać oczyszczoną z nasion oraz pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę podsmażyć. Potrawę przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w talarki dymkę i rozdrobnione na mniejsze cząstki plasterki ananasa. Z 4 łyżek vegety, 4 łyżek soku ananasowego , roztartego ząbka czosnku, oleju, sosu sojowego, łyżki zasmażki, octu winnego i miodu przygotować sos dodać do potrawy, doprawić do smaku imbirem i dusić jeszcze 2-3 minuty. Wspaniale smakuje z dodatkiem ryżu na sypko.

 

 

 

Skrzydełka po diabelsku

Składniki:

  1. 12 skrzydełek kurzych
  2. sos sojowy
  3. 2 łyżki oleju
  4. 1 łyżka ziaren sezamu
  5. kilka plasterków świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego
  6. 1/2 papryki czuszki
  7. 1 łyżka miodu
  8. 2 łyżki musztardy
  9. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  10. 1 kieliszek słodkiego wina
  11. sól

Sposób wykonania:

Skrzydełka umyć, odciąć końce. Skropić sosem sojowym, natrzeć zmiażdzonym imbirem. Dostawić. Po 15 minutach zalać winem i odstawić na godzinę. Skrzydełka osączyć z zalewy posmarować miodem i musztardą. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Paprykę umyć, oczyścić, drobno pokroić. Ziarno sezamowe podsmażyć na rozgrzanym oleju. Na ten sam tłuszcz kłaść skrzydełka i smażyć je na słoty kolor. Pod koniec smażenia posypać posiekaną papryką. Podlać zalewą i ewentualnie dosolić. Skrzydełka dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Podawać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

 

 

 

Żołądki w sosie z ryżem

Składniki:

  1. 30 dkg żołądków drobiowych
  2. 2 łyżki miodu,
  3. sok z cytryny
  4. 1 łyżka mąki
  5. 1/2 torebki rodzynków
  6. włoszczyzna
  7. brzoskwinie lub ananas
  8. 2 torebki ryżu

Sposób wykonania:

Oczyszczone żołądki ugotować z włoszczyzną w niewielkiej ilości wody. Ugotowane drobno pokroić. Do 1/2 litra wywaru dodać rodzynki, miód, sok z cytryny i chwilę pogotować. Zaprawić mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki zimnego wywaru, dodać pokrojone żołądki i dusić jeszcze 5 minut. Ryż ugotować na sypko, wyłożyć na półmisek, polać sosem z żołądkami, udekorować owocami (brzoskwinie, ananasy).

(przepisy z książki „Miód na stole” Patrycja Rozumowicz i Bolesław Pilarek)