Królewskie miody
Logowanie - Rejestracja Logowanie Rejestracja Program rabatowyNaturalne produktyProgram partnerskiNewsletterKsięga gościForum

Miód w potrawach mięsnych



Potrawy z mięsa




Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, w którego skład wchodzą wszystkie aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Skład mineralny mięsa jest urozmaicony; znajdują się w nim potas, sód, żelazo, miedź oraz duża ilość chloru, fosforu i siarki. Ze względu na ilościową przewagę składników kwasotwórczych, mięso należy do produktów zakwaszających organizm. Mięso jest produktem nietrwałym, dlatego trzeba je kupować na krótko przed przygotowaniem potrawy bądź przechowywać w niskiej temperaturze. Przechowywane w lodówce mięso należy przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy rozmrozić. Trzeba je opłukać w zimnej wodzie, umieścić w naczyniu, przykryć i postawić w chłodnym miejscu. Nie należy pozostawiać go w ciepłym miejscu, gdyż zbyt wysoka temperatura rozmnażania powoduje zwiększoną utratę soku komórkowego, w następstwie czego po obróbce termicznej mięso będzie suche i łykowate. Przygotowując potrawę, mięso możemy: gotować smażyć dusić lub piec. Do gotowania przeznacza się mięso gorszej jakości, pochodzące ze starych zwierząt, niezbyt dobrze utuczonych i mało umięśnionych oraz z części tusz przerośniętych ścięgnami i błonami, czy też z przednich części zwierzęcia, zawierające więcej tkanki łącznej, która mięknie i rozkleja się tylko w wodzie. Podobne jakościowo mięso przeznacza się do duszenia, które składa się z obsmażania przygotowanych półfabrykatów, a następnie gotowania w małej ilości wody. Do smażenia i pieczenia przeznacza się najdelikatniejsze części tusz młodych, dobrze umięśnionych zwierząt.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane rokpolem


  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 20 dkg)

  • 2-3g rokpolu lub innego sera pleśniowego

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka miodu

  • pieprz

  • sól

  • 1 łyżka oleju

  • kawałek mocnej nici, ewentualnie folia aluminiowa do pieczenia



Sposób wykonania W polędwiczce delikatnie robimy trzonkiem od łyżki kieszonkę (na całej długości). Uważamy, żeby nie przebić się na wylot. W powstałą kieszeń wkładamy ser (można włożyć masło ziołowe, świeże zioła itd.). Grubszy koniec zawiązujemy nitką. Mięso nacieramy czosnkiem, olejem, miodem, solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Układamy polędwiczkę na rozgrzanym grillu i opiekamy około 5-8 minut. Pieprzymy po usmażeniu. Jeśli chcemy aby mięso było bardziej wypieczone, możemy je podawać na dużej grzance np. przekrojonej i wydrążonej bagietce. (Przepis w/g Macieja Kuronia, podane ilości składników - na jedną osobę)


Schabowe w miodzie


  • 4 kotlety schabowe (z kością)

  • 3-4 winne jabłka

  • 1 mała kiść jasnych winogron,

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżki oleju

  • 1-2 łyżki cukru

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól

  • czerwony pieprz

Sposób wykonania Kotlety opłukać. Lekko je zbić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka i winogrona. Dusić około 10 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Posłodzić do smaku. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posmarować je lekko miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i dużą szczyptą grubo zmielonego czerwonego pieprzu. Smażyć jeszcze przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z duszonymi owocami.


Schab pieczony ze śliwkami


  • 80 dag schabu z kością

  • 4 dag smalcu

  • 12 dag śliwek suszonych,

  • 2 dag mąki

  • 2 dag miodu

  • sól

Sposób wykonania
Ze schabu odciąć kość. Włożyć go do wrzącej wody i obgotować. Następnie wyjąc, posolić, włożyć do brytfany i obłożyć sparzonymi śliwkami bez pestek. Całość polać stopionym smalcem. Piec polewając sosem powstałym z pieczenia i skrapiając wodą z parzenia śliwek. Po upieczeniu schabu sos i śliwki przetrzeć przez sito. Następnie schab oprószyć mąką, zalać sosem, dodać miód, doprawić do smaku i chwilę dusić. Podawać porcje schabu, polane sosem z kaszą gryczaną lub ziemniakami.


Steki wieprzowe w miodzie


  • 8 steków z karkówki, około 25 dag każdy,

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki miodu,

  • 4 łyżki ketchupu

  • przyprawa grillowa

Sposób wykonania Steki umyć i osuszyć. Następnie posmarować olejem i posypać przyprawą. Zostawić pod przykryciem na 3-4 godziny. Piec na grilu przez 20 minut. Po 10 minutach posmarować miodem roztartym z ketchupem.


Żeberka


  • 1 kg żeberek wieprzowych

Marynata
  • 4 łyżki miodu

  • 2 łyżki octu,

  • 2 łyżki wody,

  • 1 łyżka cukru

  • 1/4 łyżeczki cynamonu, goździk

  • 2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki

Sposób wykonania Wymieszać składniki marynaty. Żeberka podzielić na porcje, zalać marynatą, odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjąc z marynaty i piec w nagrzanym piekarniku (190 st. C) przez godzinę, odlewając tłuszcz i co jakiś czas smarując mięso marynatą. Po upieczeniu żeberka powinny być zrumienione i chrupiące, a w środku soczyste. Podawać z ryżem.


End Królewskie Miody - sklep Królewskie Miody - sklep
Zycie-miodem-slodzone-kampania-logo

Wspieramy kampanię "Życie Miodem Słodzone"