Królewskie miody
Logowanie - Rejestracja Logowanie Rejestracja Program rabatowyNaturalne produktyProgram partnerskiNewsletterKsięga gościForum

Ciasto z miodem i orzechami

Składniki:

Ciasto:
- 3 1 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 kostka margaryny
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

Krem:
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 dag masła

Ponadto:
- dżem wiśniowy lub śliwkowy

Sposób wykonania:
Mleko, miódd, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o wymiarach około 25 na 36 cm i piec osobno przez 10 minut w temperaturze 180°C. Ostatnią porcję ciasta upiec z masą orzechową.

Orzechy, cukier, margarynę i miód przesmażyć. Ciepłe wyłożyć na surowe ciasto.

2 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać budyń i mąkę, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Lekko pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Krem podzielić na dwie części.

Ostudzone placki posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasto należy zakończyć plackiem z masą orzechową.

Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

End Królewskie Miody - sklep Królewskie Miody - sklep
Zycie-miodem-slodzone-kampania-logo

Wspieramy kampanię "Życie Miodem Słodzone"