Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli

Pochodzenie

Pyłek pszczeli powstaje przez wymieszanie przez pszczoły pyłku kwiatowego z odrobiną miodu lub nektaru. Pyłek kwiatowy jest przenoszony do ula w formie obnóży przy pomocy koszyczków zawieszonych na tylnych nogach. W ulu jest ubijany, pokrywany miodem i konserwowany, powstaje z niego tzw. pierzga. Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Miód jest pokarmem energetycznym, pyłek to źródło białka, tłuszczy, soli mineralnych, witamin, i kwasów organicznych.

Właściwości

Szeroko znane są właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikające z bardzo bogatego składu chemicznego. Zidentyfikowano w nim ponad 250 związków chemicznych. Są to między innymi wspomniane tłuszcze, białka i witaminy ponadto węglowodany, składniki mineralne, rutyna, olejki eteryczne, antybiotyki, hormony, enzymy i kwasy organiczne. W ostatnich latach zwraca się uwagę na właściwości zdrowotne pyłku – odżywcze, odtruwające, antydepresyjnie, antyalergicznie i antybiotyczne. Stosowanie pomaga również w przypadkach miażdżycy i schorzeń prostaty. Reguluje trawienie, wspomaga leczenie cukrzycy, ma działanie przeciwzapalne i poprawia wzrok. Spożywanie pyłku pszczelego jest cennym źródłem mikroelementów uzupełniających codzienną dietę.

Opakowania

720ml/400g