Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy

Pochodzenie

Miód pszczeli wielokwiatowy pochodzi z kwiatów roślin rosnących na ekologicznie czystych polach, łąkach i lasach Pogórza Dynowsko-Przemyskiego oraz Roztocza. Jest otrzymywany z nektaru zbieranego przez pszczoły z roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących.

Smak i zapach

Tworzy kompozycję barw od żółtej po herbacianą. Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne. Smak i zapach miodów wielokwiatowych są uzależnione od kwiatów, z nektaru których został wytworzony. W zależności od pory powstania, miód z nektaru zbieranego wiosną ma delikatny zapach i słodki smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest ciemniejszy, pachnie korzeniami i słońcem.

Krystalizacja

Po skrystalizowaniu jest różnorodny, zależny od mieszanki nektarów przyniesionych do ula.

Właściwości

Szeroko znane są wartości odżywcze miodów wielokwiatowych. Zalecany leczniczo i profilaktycznie, zarówno dla dzieci jak i dorosłych, jest pomocny przy różnego rodzaju alergiach. Przez dużą zawartość glukozy jest polecany w chorobach serca, naczyń krwionośnych i wątroby. Miód letni znajduje zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy, przeziębienia oraz chorobach dróg oddechowych. Ze względu na duże walory odżywcze i smakowe zaleca się go dzieciom i dorosłym do codziennego spożywania, zwłaszcza w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.

Opakowania

200ml/250g
315ml/375g
720ml/1000g
900ml/1250g