Miód spadziowy

Pochodzenie
Miód spadziowy pochodzi ze spadzi roślin iglastych, pozyskiwanej przez pszczoły w ekologicznie czystych lasach Pogórza Dynowsko-Przemyskiego. Otrzymywany jest w 90% z jodły, 10% domieszki stanowi: świerk, sosna i modrzew.
Smak i zapach
Z mieszaniny naturalnych składników powstaje kompozycja barw ciemnych, ciemno-brązowych z zielonkawym odcieniem. Miód ma słodki, łagodny smak i szlachetny gorzkawy, lekko korzenny lub żywiczny aromat. Charakteryzuje się silnym zapachem przypominającym igliwie i żywicę.
Krystalizacja
Krystalizuje się w postaci drobnych lub średnich grudek.
Właściwości
Pod względem wartości odżywczych przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych. Jest szczególnie polecany przy dolegliwościach dróg oddechowych. Pomaga w regulacji przemiany materii, przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego, serca, naczyń krwionośnych, miażdżycy oraz nerek. Stosuje się go również w chorobach reumatycznych i schorzeniach skóry.
Opakowania
200ml/250g
315ml/375g
720ml/1000g
900ml/1250g