Miód gryczany

Miód gryczany

Pochodzenie

Miód pszczeli gryczany, jest pozyskiwany z nektaru zbieranego na drobnych, białych lub różowych kwiatach gryki, rosnących na czystych polach Południowo-Wschodniej Polski. Jest to typowy miód letni, zbierany najpóźniej – do połowy sierpnia.

Smak i zapach

Zaliczany do najbardziej wartościowych, jest ciemny, tworzy kompozycję barw od ciemno-herbacianej do brązowej. Ma słodki smak, jest bardzo aromatyczny, jego zapach przywodzi na myśl kwiaty gryki i ciepłe, dojrzałe, letnie pola.

Krystalizacja

Miód gryczany krystalizuje się w postaci drobnych ziaren.

Właściwości

Ze względu na swój silny aromat stosuje się go do wypieków i produkcji miodów pitnych. Świetnie nadaje się też do bezpośredniego spożycia. Przez swoje duże wartości odżywcze, jest zalecany przy niedoborze żelaza, magnezu, witaminy C i białka. Zawiera również rutynę. Ma znaczenie jako środek wspomagający i odtruwający wątrobę. Miód gryczany jest polecany osobom chorym na cukrzycę insulino niezależną oraz w stanie wyczerpania nerwowego i psychicznego. Przyjmowany systematycznie powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi, pobudza procesy odnowy i wzmacnia organizm.

Opakowania

200ml/250g
315ml/375g
720ml/1000g
900ml/1250g