Miód w potrawach mięsnych

Miód w potrawach mięsnych

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, w którego skład wchodzą wszystkie aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Skład mineralny mięsa jest urozmaicony; znajdują się w nim potas, sód, żelazo, miedź oraz duża ilość chloru, fosforu i siarki. Ze względu na ilościową przewagę składników kwasotwórczych, mięso należy do produktów zakwaszających organizm. Mięso jest produktem nietrwałym, dlatego trzeba je kupować na krótko przed przygotowaniem potrawy bądź przechowywać w niskiej temperaturze. Przechowywane w lodówce mięso należy przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy rozmrozić. Trzeba je opłukać w zimnej wodzie, umieścić w naczyniu, przykryć i postawić w chłodnym miejscu. Nie należy pozostawiać go w ciepłym miejscu, gdyż zbyt wysoka temperatura rozmnażania powoduje zwiększoną utratę soku komórkowego, w następstwie czego po obróbce termicznej mięso będzie suche i łykowate. Przygotowując potrawę, mięso możemy: gotować smażyć dusić lub piec. Do gotowania przeznacza się mięso gorszej jakości, pochodzące ze starych zwierząt, niezbyt dobrze utuczonych i mało umięśnionych oraz z części tusz przerośniętych ścięgnami i błonami, czy też z przednich części zwierzęcia, zawierające więcej tkanki łącznej, która mięknie i rozkleja się tylko w wodzie. Podobne jakościowo mięso przeznacza się do duszenia, które składa się z obsmażania przygotowanych półfabrykatów, a następnie gotowania w małej ilości wody. Do smażenia i pieczenia przeznacza się najdelikatniejsze części tusz młodych, dobrze umięśnionych zwierząt.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane rokpolem

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 20 dkg)
  • 2-3g rokpolu lub innego sera pleśniowego
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • kawałek mocnej nici, ewentualnie folia aluminiowa do pieczenia

Sposób wykonania W polędwiczce delikatnie robimy trzonkiem od łyżki kieszonkę (na całej długości). Uważamy, żeby nie przebić się na wylot. W powstałą kieszeń wkładamy ser (można włożyć masło ziołowe, świeże zioła itd.). Grubszy koniec zawiązujemy nitką. Mięso nacieramy czosnkiem, olejem, miodem, solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Układamy polędwiczkę na rozgrzanym grillu i opiekamy około 5-8 minut. Pieprzymy po usmażeniu. Jeśli chcemy aby mięso było bardziej wypieczone, możemy je podawać na dużej grzance np. przekrojonej i wydrążonej bagietce. (Przepis w/g Macieja Kuronia, podane ilości składników – na jedną osobę)

Schabowe w miodzie

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (z kością)
  • 3-4 winne jabłka
  • 1 mała kiść jasnych winogron,
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • czerwony pieprz

 

Sposób wykonania:

Kotlety opłukać. Lekko je zbić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka i winogrona. Dusić około 10 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Posłodzić do smaku. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posmarować je lekko miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i dużą szczyptą grubo zmielonego czerwonego pieprzu. Smażyć jeszcze przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z duszonymi owocami.

Schab pieczony ze śliwkami

Składniki:

  • 80 dag schabu z kością
  • 4 dag smalcu
  • 12 dag śliwek suszonych,
  • 2 dag mąki
  • 2 dag miodu
  • sól

 

Sposób wykonania:
Ze schabu odciąć kość. Włożyć go do wrzącej wody i obgotować. Następnie wyjąc, posolić, włożyć do brytfany i obłożyć sparzonymi śliwkami bez pestek. Całość polać stopionym smalcem. Piec polewając sosem powstałym z pieczenia i skrapiając wodą z parzenia śliwek. Po upieczeniu schabu sos i śliwki przetrzeć przez sito. Następnie schab oprószyć mąką, zalać sosem, dodać miód, doprawić do smaku i chwilę dusić. Podawać porcje schabu, polane sosem z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Steki wieprzowe w miodzie

Składniki:

  • 8 steków z karkówki, około 25 dag każdy,
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżki ketchupu
  • przyprawa grillowa

 

Sposób wykonania:
Steki umyć i osuszyć. Następnie posmarować olejem i posypać przyprawą. Zostawić pod przykryciem na 3-4 godziny. Piec na grilu przez 20 minut. Po 10 minutach posmarować miodem roztartym z ketchupem.

Żeberka

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

Marynata

  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu, goździk
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki

 

Sposób wykonania:
Wymieszać składniki marynaty. Żeberka podzielić na porcje, zalać marynatą, odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjąc z marynaty i piec w nagrzanym piekarniku (190 st. C) przez godzinę, odlewając tłuszcz i co jakiś czas smarując mięso marynatą. Po upieczeniu żeberka powinny być zrumienione i chrupiące, a w środku soczyste. Podawać z ryżem.