Królewskie miody
Logowanie - Rejestracja Logowanie Rejestracja Program rabatowyNaturalne produktyProgram partnerskiNewsletterKsięga gościForum
5-czy-wiesz

Właściwości miodu

Miód był stosowany przez ludzi już od zamierzchłych czasów jako produkt spożywczy, oraz w medycynie. Również od dawna były znane jego konserwujące właściwości, dlatego mieszano wiele produktów z miodem, aby zabezpieczyć je przed psuciem. Wartość kaloryczna jednego kilograma miodu wynosi średnio 3280 kcal i odpowiada:

-3 l mleka
-0,43 kg masła
-1,3 kg chleba
-2 kg jaj
-1,7 kg mięsa wołowego
-4 kg ziemniaków
-5,5 kg jabłek

Do przyswajania cukru w postaci sacharozy organizm potrzebuje dużą ilość energii i wiąże się to z powstaniem pośrednich produktów często szkodliwych dla organizmu. O wiele korzystniej przedstawia się przyswajanie cukrów zawartych w miodzie. Ze względu na to, że są to głównie cukry proste, są one wchłaniane bezpośrednio bez potrzeby ich trawienia. Wiąże się to z oszczędnością energii. Dodatkowo przez spożywanie miodu dostarczamy organizmowi pewnych substancji hormonalnych, wpływających na zwiększenie aktywności układu pokarmowego w zakresie przyswajania cukrów i wykorzystania ich wartości energetycznej. Dla porównania czas trawienia miodu i innych pokarmów wygląda następująco:

- miód, soki owocowe poniżej 2h
- kawa, herbata, mleko około 2h
- gruszki, czereśnie, kakao z mlekiem 2-3h
- rzodkiewka, ogórki, chleb, 3-4h
- ziemniaki, pieczony kurczak 3-4h
- szynka około 4h
- wędzone mięso 4-5h
- tłuste mięso ponad 5h


powrót End Królewskie Miody - sklep Królewskie Miody - sklep
Zycie-miodem-slodzone-kampania-logo

Wspieramy kampanię "Życie Miodem Słodzone"